Çocuğunuzu Spor Yapmaya Teşvik Etmenin Yolları

Çocuğunuzun sıkı çalışması ve süreci en iyi şekilde sürdürüp başarılı olabilmesi için dengeleme önemlidir. Örneğin, çocuğunuzun güçlü ve zayıf yönlerini anlamanız ve sürekli pozitif teşviklerde bulunmanız, çocuğunuzun onlara odaklanması ve yeterince pratik yapması için önemlidir. Onlara sıkı çalışmanın ve sağlıklı rekabetin değerini gösterin ama asla baskı yapmayın. En önemlisi de, çocuğunuza kazanıp kaybettiği için değil de denemeye cesaret ettiği için onunla gurur duyduğunuzu hatırlatın.

Çocuğunuzu Motive Edin

Anlamlı Konuşmalar Yapın ve Çocuğunuzu Anlayın

Çocuğunuzun nasıl düşündüğünü ve hissettiğini bilmek onları cesaretlendirmenin anahtarıdır. Her ebeveyn, çocuğunun sporla uğraşmasını onun geleceği ve sağlığı için ister. Çocuğunuzun spor veya ödev yapması için onları motive etmenin en önemli yolları onların güçlü, zayıf yönleri, alışkanlıkları ve arzularını bilmekten geçiyor. Çocuğunuzun isteklerine saygılı olduğunuzu ona hissettirin. Eğer isterlerse, yapmak istediği sporları ve beklentilerini sorun. Böylece, onun fikirlerine değer verdiğinizi anlasın. Çocuğunuz “Gelmiş geçmiş en iyi basketbol oyuncusu olmak istiyorum” diyebilir ve tepkiniz kesinlikle olumlu olmalıdır. Onların hedeflerinin imkansız olduğunu söyleyerek hayallerini yıkmayın.

Çocuğunuzu Anlamanız Önemlidir
Çocuğunuzu Anlamanız Önemlidir

Hem Takım Sporlarının Hem de Bireysel Sporların Zorluklarını Anlayın

Takım sporları, özellikle spor yapmaya yeni başlayanlar veya yeni bir takıma katılanlar için benzersiz sosyal baskılar içerebilir. Bazı çocuklar bir takımın parçası olmaktan hoşlanırken, özellikle yabancıların önünde bir etkinlik yapmak zorunda kalmak, başkaları için dehşet verici veya utanç verici olabilir. Bireysel sporlarda, bir çocuk çoğu zaman kendi en kötü eleştirmeni olabilir ve kişisel performanslarının ebeveynlerinin veya koçlarının kendileri hakkında ne düşündüklerini belirleyeceğine inanabilirler. Çocuğunuzu tanımak, takım sporları veya bireysel sporlarda daha rahat olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacaktır.

Fiziksel ve Aktif Olarak Rol Model Olun

Kendinizi fiziksel olarak aktif hale getirmek, çocuğunuzu bir spor yapmaktan ve genel olarak aktif olmaktan zevk almaya teşvik etmenin en doğrudan yoludur. Hareketlerinizle başa çıkmanın yanı sıra, her kasın ve her yeteneğin nasıl kullanıldığını açıklayın.

Çocuğunuza Rol Model Olun
Çocuğunuza Rol Model Olun

İlgilendiğiniz Sporu Çocuğunuza Gösterin

Çocuğunuzu motive edip onun kendi becerilerini geliştirebilmesi için sizin profesyonel bir sporcu olmanız gerekmiyor. Mümkün olduğunca birlikte çalışın. Haftada en az birkaç saat ve hafta sonlarında birlikte vakit geçirin. Beraber maçlara gitmeyi de unutmayın.

Çocuğunuzu Birkaç Farklı Spor Yapmaya Teşvik Edin

Bazı antrenörler, çocukların erkenden bir sporda uzmanlaşmasını tercih eder,ancak çocuğunuzun genç yaşlarına kadar bir dizi farklı aktiviteyi denemesine izin vermek en iyisidir. Birden farklı spor dalında kendini geliştirmiş çocuklar daha başarılı olabilirler. Aktif olmayı seviyorlarsa, bir çeşitliliği örneklemek, kendilerini tanımak, neleri sevdiklerini ve en iyi yeteneklerinin neler olduğunu anlamalarına yardımcı olacaktır. Ayrıca, farklı sporları deneyerek farklı kas gruplarının gelişmesini sağlayabilirler. Böylece daha sağlıklı bir vücuda sahip olabilirler. Ayrıca, spordan hala keyif alıp almadıklarını görmek için çocuğunuzu düzenli olarak kontrol etmeyi de deneyebilirsiniz. “Basketbol nasıl gidiyor?” gibi soruları sormayı deneyin.

Farklı Sporları Yapmaya Teşvik Edin
Farklı Sporları Yapmaya Teşvik Edin

Sahadaki Başarı ya da Başarısızlıktaki Davranışınız

Kazansa da Kaybetse de Aynı Dili Kullanın

Çocuğunuz kazanırsa buna sevinmek gayet doğal bir durum. Ama kaybederse de olumsuz bir tavırda bulunmayıp moral bozucu bir söz söylememelisiniz. Herhangi bir oyundan önce çocuğunuza şunları söyleyin: “İyi eğlenceler, sıkı oynayın ve sizi seviyorum”. Herhangi bir oyundan sonra çocuğunuza “Eğlendin mi?” deyin ve “Seninle gurur duyuyorum ve seni seviyorum” demeye unutmayın. Çocuğunuzun çabalarını, ister kazansın ister kaybetsin vurgulayın.

Kaybedilen Bir Maçtan Sonra Çocuğunuza Koçluk Yapmaya Çalışmayın!

Kritik olmak ve oyunun nerede yanlış gittiğini anlamak genellikle yardımcı olmaz. Bunun yerine, çocuğunuzun doğru yaptığı şeylere odaklanmayı, sahada çalışırken fark ettiğiniz yetenekleri ve fark ettiğiniz özellikle eğlenceli anları vurgulamayı deneyin. Ayrıca zaten çocuğunuzun bir koçu veya antrenörü var. Bunu unutmamalısınız. Gerekli eleştiriyi koçu zaten yapacaktır. Onların kazanmasından veya kaybetmekten ne kadar gurur duyduğunu bilmelerini sağlayın ve onlara sevgi ve ilgi gösterin.

Kaybettiğinde Çocuğunuza Koçluk Yapmaya Çalışmayın
Kaybettiğinde Çocuğunuza Koçluk Yapmaya Çalışmayın

Saygılar.
Fakir Yazar Kürşat.



Cevap Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


Tavsiye Yazılar
Ailenin Önemi

Aile kavramı tüm insanlar için evrenseldir ve kutsal bir öneme sahiptir. To …