Dokunmatik Ekranlar Nasıl Çalışır?

Elimizden düşmeyen dokunmatik ekranların çalışma prensibi nedir sorusu hiç aklınıza geldi mi? Geldiyse şanslınız çünkü bu yazımızda bu teknolojinin tüm sırlarını açığa dökmeye çalışacağız bu sayede akıllı cihazların çalışma mantığı hakkında bir soruna daha çözüm getireceğiz.

Dokunmatik ekranların çalışma prensibini kapasitif, frustrated total internal reflection ve resistif şeklinde üç alt başlık haline getirebiliriz ilk olarak bahsedeceğimiz ise resistifler olacaktır.

Resistif Dokunmatik Ekran Türü

Resistifler en basit anlatımıyla parmağınızı ekrana bastırınca yaşanan hafif çökme şeklinde adlandırılabiliriz. Biraz daha açacak olursak ekranın alt kısmında birbirine çok yakın fakat birbiriyle asla temas etmeyen iki plaka vardır bu plakalardan sürekli olarak elektrik akımı geçer. Siz ekrana bastırdığınızda ise bu plaklar birbirine değerek bastırdığınız noktada ki elektrik akımında değişiklik meydana getirirler. Bu aşamada yazılım devreye girerek değişiklik olduğu noktayı tespit ederek o noktada ki işlevini gerçekleştirir.

Resistif Dokunmatik Ekran
Resistif Dokunmatik Ekran

Bu tip donanımla donatılmış cihazlar basıncın ne tarafından geldiğine pek dikkat etmez. O yüzden cebinize koyduğunuzda kendini kendine çalışır, birilerine arama yapar, art arta bir araya gelme olasılığı olmayan milyonlarca harfi kombinasyonlar. Hoşlandığınız kişiye ilanı aşk mesajı attığı bile gözlemlenmiştir.

İkinci Dokunmatik Ekran Türü Olan Kapasitifler

Kapasitiflerin en basit çalışma prensibi şu şekilde açıklanabilir. Başınclı olmayan yapıda elektrikle çalıştığı için elektriği ileten ve ya elektriği kendi içinde tutabilen herhangi bir nesneyle iş görüyor olabilmeleridir. Bunun en güzel örneği dokunmatik ekran kalemleridir. Hatta daha önce evde kendiniz bir dokunmatik ekran kalemi yapmaya çalıştıysanız en temel maddeniz bakır olmuştur. Bu sistemde saç telinden ince tellerle döşeli ızgaralar bulunduğu için biz ekrana dokunduğumuzda devre tamamlanır ve yazılım kendi kendine gerekli komutları yerine getirir.

Kapasitif Ekran Türü
Kapasitif Dokunmatik Ekran Türü

Bu arada kendi dokunmatik kalemini yapmaya çalışanların en büyük hatası kalemi ince yapmaya çalışmış olmalarıdır. Kapasitif ekranların genel yapısı belirli büyüklükleri algılıyor olmasıdır. Yani yapacağınız kalem en azından insan parmağına yakın bir kalınlıkta olmalıdır. Orijinal kalemler bu yüzden kalındır. Diyeceksiniz ki şimdi ince dokunmatik ekran kalemleri de bulunuyor fakat bunların fiyatları biraz tuzludur ve evde böyle bir kalem geliştirmeniz pek mümkün değildir. Kapasitflere de genel olarak değindik ve çalışma mantığını anlattığımıza göre artık son türümüze doğru geçiş yaparak dokunmatik ekran yapıları hakkında tüm bilgiye sahip olmanızı sağlayabiliriz.

Son Dokunmatik Ekran Türü Frustrated Total İnternal Reflection

İsminin oldukça havalı geldiğine eminiz. Bu türün diğerlerinden en büyük farkı ebatlarının diğerlerine oranla oldukça büyük olmasıdır. Belirli bir ebat geçildikten sonra kapsitifler çalışmayacak ve işlevini yitirecektir çünkü ekranın büyümesine oranla oluşan elektrik alan hassasiyeti git gide işlevini yitirecek ve etkisiz hale gelecektir. Bu işin en basit özeti şu şekildedir: Kapasitifler ekranın boyutu büyüdükçe sınıfta kalmaya mahkum hale gelecektir. Bu nedenle büyük ekranlar için çözüm Frustrated Total İnternal Refection sistemidir çünkü çalışma sistemi ışık değişimine dayalıdır. Ekranın orta yerinde kameralar bulunur, bu kameralar parmak ekrana dokunduğunda ışıkta oluşan değişimi algılar ve ona göre yazılım işlevini yerine getirir.

Frustrated Total Internal Reflection Çalışma Prensibi
Frustrated Total Internal Reflection Çalışma Prensibi

Evet yazının ilk kısmında reistifler hakkında bilgi verdik, alt başlıklarda kapasitif ve frustrated total internal reflectionları detaylı bir şekilde işledik. Artık hepiniz dokunmatik ekranların çalışma prensipleri hakkında detaylı ve başlangıç seviyesinde bilgiye sahip oldunuz. Tüm bu bilgiler ışığında elinizde ki cihazların, tabletlerin hangi dokunmatik sistemlerle geliştirildiğini biliyorsunuz. Umarım bu yazımız sizlere faydalı olmuş ve aklınızı kurcalayan sorulara çözüm sunmuştur.

Saygılar.
Fakir Yazar.



Dokunmatik Ekranlar Nasıl Çalışır?” için 1 yorum

  • 23 Eylül 2018 07:35 berkant güngör Cevapla

    Hepsinin tek tür olduğunu sanıyordum ben bir kaç çeşidi var olduğunu burada okudum.

Cevap Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


Tavsiye Yazılar