Hastayken Spor Yapmak İyi mi? Kötü mü?

Düzenli olarak spor yapmak vücudunuzun sağlıklı kalmasının mükemmel bir yoludur.
Aslında spor yapmanın, şeker hastalığı ve kalp hastalıkları gibi birçok kronik hastalık riskini azalttığı, kilo kontrolüne yardımcı olduğu ve bağışıklık sistemini artırdığı kanıtlanmış bir gerçektir. Egzersizin sağlıkta önemli bir rol oynadığından şüphe edilemez olsa da, birçok kişi hasta olduğunda çalışmanın iyileşmesine yardımcı olup olmayacağını merak etmektedir.
Bunun için kesin bir cevap yoktur ama bu yazıda hangi durumlarda evde kalmanız ve hangi durumlarda spor yapmanız gerektiğinden bahsedeceğim.

Boğaz Ağrısı

Hasta Olduğunuz Zaman Spor Yapmak

Hastayken en önemli amacımız hızlı bir şekilde iyileşebilmektir. Ancak bu iyileşmenin ne zaman sporla desteklememiz gerektiğini bilmek zordur. Egzersiz, sağlıklı bir alışkanlıktır ve bazı koşullarda iyi olabilir ama kendinizi tam olarak iyi hissetmiyorsanız ve tereddütleriniz varsa kesinlikle spor yapmaktan uzak durmalısınız. Birçok uzman, hastaları muayene derken ve hastalara spor yapıp yapmamaları konusunda tavsiye verirken “boyun üstü” kuralını kullanır. Bu kurala göre, sadece tıkanık bir burun, hapşırma veya kulak ağrısı gibi boynunuzun üstünde belirtiler yaşıyorsanız muhtemelen spor yapmanıza bir engel yoktur.

Öte yandan, mide bulantısı, vücut ağrıları, ateş, ishal, öksürük veya göğüs tıkanıklığı gibi boynunuzun altında belirtiler yaşıyorsanız kendinizi iyi hissedene kadar spor yapmamalısınız. Çünkü sağlık durumunuz daha da kötüleşebilir.

Spor Yapmanın Güvenli Olduğu Hastalıklar

Aşağıda yer alan belirtilere sahipseniz spor yapmanızda muhtemelen bir sorun yoktur ama yine de emin değilseniz doktorunuza danışmanız en sağlıklı yoldur.

Soğuk Algınlığı

Soğuk algınlığı, burunda ve boğazda bulunan viral bir enfeksiyondur. Belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterse de birçok kişi tıkalı bir burun, baş ağrısı, hapşırma ve hafif öksürük yaşar. Eğer soğuk algınlığına yakalandığınız halde hala enerjiniz olduğunu düşünüyorsanız, spor yapmayı ertelemenize gerek yoktur. Hafif soğuk algınlığı ile egzersiz yapmak genelde iyi olsa da, mikropları başkalarına bulaştırıp hastalanmalarına neden olabileceğinizi de unutmayın. Hapşırırken veya öksürürken ellerinizi sık sık yıkayın ve ağzınızı kapatın.

Kulak Ağrısı

Çocuklarda kulak ağrısı çoğunlukla enfeksiyona bağlıdır, ancak yetişkinlerde kulak ağrısı, boğazdaki gibi başka bir alanda meydana gelen ağrı nedeniyle oluşur. Kulak ağrısı, sinüs enfeksiyonları, boğaz ağrısı, diş enfeksiyonu veya basınç değişikliklerinden kaynaklanabilir. Bazı kulak enfeksiyonları sizin dengenizi bozabilir, ateşinizi çıkarabilir ve egzersiz yapmanızı engelleyen diğer belirtilere neden olabilir. Egzersize başlamadan önce bu kulak enfeksiyonlarından birine sahip olmadığınıza emin olun. Bir kulak ağrınız olduğunda egzersiz muhtemelen güvenli olmasına rağmen, sinüs bölgesine basınç uygulayan egzersizlerden kaçınmaya çalışın.

Tıkalı Burun

Eğer burun tıkanıklığınız, bir ateş veya bir öksürük ve göğüs tıkanıklığı gibi başka semptomlarla ilişkiliyse bir süre spor yapmaya ara vermelisiniz. Ama sadece burun tıkanıklığına sahipseniz bu durum spor yapmanıza engel değildir. Aslında, biraz egzersiz yapmak, burun pasajlarınızı açmanıza ve daha iyi nefes almanıza yardımcı olur.

Hafif Boğaz Ağrısı

Boğaz ağrısı, genellikle soğuk algınlığı veya grip gibi viral enfeksiyonlardan kaynaklanır. Bazı durumlarda, boğaz ağrısıyla birlikte yüksek ateş, öksürük veya yutma zorluğu gibi bir durum söz konusuysa, bir doktor size iyi olduğunuzu söyleyene kadar spor yapmamalısınız. Bununla birlikte, yaygın soğuk algınlığı veya alerji gibi nedenlerden dolayı hafif bir boğaz ağrısı yaşıyorsanız, muhtemelen güvenli bir şekilde spor yapmanız mümkündür. Yorgunluk ve tıkanıklık gibi yaygın soğuk algınlığı ile birlikte görülen diğer semptomları yaşıyorsanız, normal egzersiz rutininin yoğunluğunu azaltmayı düşünün.

Uzun süreli yapılan spor organizasyonları yani dağ ve yamaç tırmanışı yada doğa yürüyüşü gibi. 1 yada 2 gününüzü alan spor dalları için kesinlikle iyileşmeden yola çıkmayın yada yanınıza ilaçlarınızı alın.

Saygılar.
Kürşat.



Hastayken Spor Yapmak İyi mi? Kötü mü?” için 3 yorum

  • 5 Şubat 2018 13:51 Onur Cevapla

    Ben bu konuda kişinin bünyesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Yani Ahmet hastayken maraton koşabilir veya 100 mekik çekebilir. Ancak Hasan hafif ateşi çıkınca bırakın evi yataktan çıkmayabilir. Kendi adıma konuşayım, hasta hasta hava – derecelerdeyken 3 gece 4 gün kamp yaptım. Yani insanın sınırına bağlı herşey.

  • 6 Şubat 2018 14:38 Beyda'nın Kitaplığı Cevapla

    Hastayken yataktan kalkacak durumum bile olmuyor. Ne sporu. Ayrıca hastayken enfeksiyon kapma ihtimali daha fazla olduğundan zaten bence de sağlıklı değil. Faydalı yazı olmuş. Emeğine sağlık.

    • 6 Şubat 2018 15:57 Fakir Cevapla

      Yukarıda hangi durumlarda spor yapılabilir yazıda mevcut kulak ağrısı, boğaz ağrısı, tıkalı burun spor yapmanıza engel mi? Diğer durumlar tabii ki engeller spor yapmayı ateş vb. Yorumunuz için teşekkürler. 😉

Cevap Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


Tavsiye Yazılar
Yetişkinlerde Otizm

Yetişkinlerde görülen otizm belirtileri çocuklara göre farklılıklar göstere …

Alzheimer

Alzheimer hastalığı, beyin hücrelerinin kaybolmasına (dejenere olmasına) ve …