Market Poşet Uygulaması Plastik Atıklar

Gündemimizde uzun süre yer alan gerek yılbaşından önce ve de sonra marketlerde poşet kullanımı konusu. Kendi düşüncelerim ile bazı bilgiler aktaracağım.

Plastik Atık Doğanın Düşmanı Evet Ancak Sadece Poşet mi?

Plastik şişeler emin olun kullandığımız poşetlerden kat kat daha zararlı doğa için plastik şişenin yok olma süresi plastik poşetten daha da fazla. İçtiğimiz bir çok içecek plastik şişe’nin içerisinde olup sağlığa ve çevreye zararlı olduğunu biliyorsunuzdur. Her yerde yazılır çizilir uzmanlar tarafından söylenir.

Plastik Atıklar Başta Poşetler

Bu Politikayı hayata geçiriyor isen sadece marketteki poşet ile değil marketteki bütün plastik ürünler ile getirmelisin iş yerlerine üretimi plastik yerine cam şişelere teşvik ettirmelisin.

Para Verirsen Doğayı Kirletebilirsin!

Parası olan kişi için 25 kuruş hiç bir anlama gelmez ancak olmayan için 5 kuruşu bile değeri vardır. Bunu aile geçindiren her anne ve baba bilir. 25 kuruşun hesabını yapar iken böyle bir uygulamanın bizden 25 kuruş çıkacağı yerine bize atık karşılığında para olarak dönmeli.

Almanya’daki Plastik Atık Çözümü

Bir çok kişi almanların sokaklarının çok temiz olduğunu bilirler bunun sebebi plastik atığı nasıl geri dönüşüm yolu ile geri elde ederiz sorusunda yatıyor.

Almanya’da plastik atıkları alan bankomatlar var ve bu bankomatlar verdiğiniz her plastik şişe ye karşılık size para ödüyorlar.

Son derece akıllıca değil mi milleti soymak yerine millete yararı dokunuyor ve de çevre daha temiz hale geliyor.

Örnek Video Almanya’dan

Bizim devletimiz nereden nasıl milleti soyabiliriz derdinde.

Yanlış bir çözüm, yanlış bir yol. Poşet her yerde kullanılıyor. Esnaf, Pazarlar, Çarşı… Farklı yöntemler kullanılarak çözülebilirdi.

Gündemde Yer Almak İçin Vatandaşın Aptalca Hareketleri

Yılbaşından itibaren marketteki paralı poşet durumunu kendi çapında eleştirmek için Sosyal Medya’da fotoğraflar ve videolar görmüşsünüzdür.

Bunların bazıları yerinde ancak bazıları sadece gündemde ön plana çıkmak için yapılan aptallıklar. Örnek: Eşek ile markete girmek.

Gündem de ilgilenilmesi gereken bir çok şey var iken benim güzel halkımın bu tarz şeylere kafa yorması hoşuma gitmiyor. Haklı değil miler evet haklılar ancak bu kadar abartmaya gerek yok. Bir pazar çantası yada eski poşetler işlerine yarayacaktır milletin.

Tek olumsuz yan şu işten dönüşte markete girip bir kaç ürün alman gerektiğinde yanında poşet taşıman gerekecek 🙂

Naylon poşet yasağı 10 bin kişiyi işsiz bırakacak

Avrupa Birliği’ne uyum yasaları kapsamında hayatımıza giren ve doğaya zarar veren naylon poşet kullanımı azaltmayı hedefleyen poşet yasağında durum şu. Sektör temsilcileri naylon poşet kullanımın azalması halinde sektörde işsizliğin oluşacağını söylediler.

Bugün Türkiye’de poşet üretimi yıllık 200 bin ile 300 bin ton arasındadır. Bu üretim aşamasında aşağı yukarı 20 bin kişi çalışıyor. Poşet kullanımı yüzde elli düştüğünde 10 bin kişi de işsiz kalacak. Bu uygulamanın böyle kaçınılmaz bir yönü de var.

Saygılar.
Fakir Yazar.



Market Poşet Uygulaması Plastik Atıklar” için 6 yorum

  • 20 Ocak 2019 09:35 Kenar Yazarı Cevapla

    Merhabalar. Güzel yazı olmuş. Eklemek istediğim bir kaç şey var.
    Almanya’da yapılan şişe uygulaması İstanbul metrolarında da hayata geçirilecek. Hatta makinalar üretildi bile.
    Bir yerden başlamak lazımdı. Güzel bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Bir adım atıldı. Devamı gelirse faydalı olacaktır.

    • 20 Ocak 2019 14:49 Fakir Cevapla

      Güzel bir haber bu geçte olsa gelmesi iyi olur. Yorumunuz için teşekkürler.

  • 20 Ocak 2019 20:10 Can Cevapla

    Yeni nesil poşetlerin özellikle şu eczanelerde verilenlerin doğada 6 aydan kısa sürede yok olduğu bir gerçek. Çevreci poşetler üretilebilirdi diye düşünüyorum. İnanın insanlar çok büyük rezillik çekiyor. Düşünmemiz gereken onlarca derdimiz varken poşet düşünmek ekstra bir yük.

    • 21 Ocak 2019 00:55 Fakir Cevapla

      Yanlış bir yöntem olduğu hakkında herkes aynı fikirde ama herkes de poşetin zararını biliyor bu da sevindirici bir durum. Ancak Yöntem yanlış 🙂 yorum için teşekkürler

  • 28 Ocak 2019 16:56 zülal Cevapla

    Selamlar, Semt pazarlarında poşetler bedava. Maksat çevre kirliliğini önlemekse önlem çok yetersiz kalmış… Almanya’daki sisteme imreniyordum. Yorumlarda okudum otomatlar için Türkiye’de çalışmalar başlamış, sevindim. Bu yeni proje umarım sakat doğmadan yaygınlaşır ve poşet olayındaki dengesizlikler yaşanmaz.

    • 28 Ocak 2019 18:08 Fakir Cevapla

      Aynen öyle marketlerde paralı ise semt pazarlarında niye parasız. İnsan Çelişkiye düşüyor.

Cevap Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


Tavsiye Yazılar