Şimdiye Kadar Yayınlanmış Osmanlı Dizileri

Merhaba Fakir Yazar Okurları;

Son Zamanlarda Osmanlı konulu diziler artış göstermeye başladı. Bunun sebebi olarak da çok fazla polemik yaşansa da bu akımı başlatan Muhteşem Yüzyıl Dizisidir. Muhteşem Yüzyıl Dizisi ile birlikte diğer kanallarda muhteşem yüzyılın yarattığı başarıyı örnek alarak Osmanlı Tarihi Dizileri yayınlamaya başladılar. Bu dizilerin bazıları tuttu bazıları ise hayal kırıklığı olarak kaldı.

Ülkemizde Yapılmış Olan Osmanlı Tarihi Dizileri

1- Muhteşem Yüzyıl

Muhteşem Yüzyıl, Tims Productions tarafından yapılıp Star TV‘de yayınlanan Türk yapımı tarih-kurgu televizyon dizisi. Dizi, temel olarak Osmanlı İmparatorluğu padişahı Kanuni Sultan Süleyman‘ın ve nikahlı eşi Hürrem Sultan‘ın hayatı, Hürrem Sultan’ın evlatları için giriştiği taht mücadelesi ve saray hayatı üzerine kurgulanmıştır. Senaristi Meral Okay dizinin bir kurgu olduğunu ve bu sebeple gerçekleri yansıtmak zorunda olmadığını belirtmiştir. Ülkemizde büyük ilgi görmüştür.

2-  Diriliş: Ertuğrul

Dizinin ilk sezon hikâyesi 13. yüzyılda Kayı Boyu’nun Tapınak Şövalyeleri‘ne karşı olan mücadelelerini konu almaktadır. Dizinin ikinci sezon hikâyesi ise 13. yüzyılın ortalarında yine Kayı Boyu’nun bu sefer Moğollar’a karşı olan mücadelelerini konu almaktadır. Üçüncü sezonda ise 13. yüzyılın ortalarında Söğüt ‘e yerleşen Kayı Boyu Ertuğrul Bey önderliğinde Bizans İmparatorluğu ve Çavdaroğulları Obasına karşı mücadele edecektir. Dizi için 6 ay kadar hazırlık yapılmıştır. Oyuncuların tamamına at binicilik dersleri verilirken, erkek oyunculara da kılıç kullanma dersleri verildi. Ülkemizde büyük ilgi gören bir dizi oldu.

3- Vatanım Sensin

Vatanım Sensin, Türk yapımı bir tarih-kurgu televizyon dizisi. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi anlatılmaktadır. Dizide İzmir’in İşgali yıllarında yaşanan olaylar işlenmektedir. Dizinin baş rollerinde Halit Ergenç, Bergüzar Korel ve Onur Saylak yer almaktadır. İlk bölümü 27 Ekim 2016’da Kanal D’de ekrana gelmiştir.

4- Payitaht “Abdülhamid”

Payitaht “Abdülhamid”, yönetmenliğini Serdar Akar’ın, senaristliğini Uğur Uzunok ve Osman Bodur’un yaptığı tarihi-kurgu türünde dizidir. TRT 1’de yayınlanan dizi, 34. Osmanlı padişahı II. Abdülhamid’in saltanatının son 13 yılında (1896-1909) geçmektedir.

Tarih 1896. Sultan Abdülhamid’in saltanatının 20. yılıdır. Sultan Abdülhamid bu 20 yılda devletini başarıyla idare etmektedir. İçeride Siyonistler, masonlar ve hürriyetçiler ile, dışarıda ise başta İngiltere olmak üzere, Avrupalı devletler ile mücadele etmektedir. Diğer yandan devletinin bir arada olmasını ve parçalanmasını önlemek için büyük çaba göstermektedir. Filistin ve kutsal toprakları korumak için dış güçlere büyük mücadele vermektedir. Sultan Abdülhamid’in tek gayesi hilafetin ve Osmanlı İmparatorluğu’nun kıyamete dek devam etmesidir.

5- Filinta

Filinta, TRT 1’de yayınlanan, senaristliğini Ömer Genç‘in yaptığı Osman Kaya’nın yönettiği Osmanlı polisiyesi dizisidir. Dizinin ismi bir tür küçük tüfek ve güzel, yakışıklı anlamına gelmektedir. Dizinin başlangıcında “Gerçek kişi ve olaylarla ilgisi yoktur” yazısı bulunsa da padişahın Sultan Abdülhamit olduğu düşünülmekteydi, ama dizinin 46. bölümündeki padişahın tahttan indirilme sahnelerinden sonra padişahın Sultan Abdülaziz olduğu anlaşıldı. Dizinin senaristliğini 39. bölüme kadar Altuğ Küçük yapmış ve 39. bölümden itibaren kalemi Ömer Genç’e devretmiştir.

6. Bir Zamanlar Osmanlı

Bir Zamanlar Osmanlı, TRT tarafından Herşey Film’e yaptırılan Osmanlı İmparatorluğunda Patrona Halil İsyanı öncesini anlatan tarihî dizi.

İlk olarak “Burası Osmanlı: Sır Kanunu 1711” adı ile tasarlandı, fakat Dönemin TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin bu biçimiyle diziyi istemedi. Gerekçe olarak çalışmanın belgesel nitelikte olduğunu, dizi formatında olmadığını gösterdi. Daha sonra dizide bir zaman atlaması yaşandı, kadroda bazı isimler değiştirildi. Dizinin adı da “Bir Zamanlar Osmanlı: Kıyam” olarak değiştirildi. Dizi yeniden çekildi ve 12 Mart 2012 tarihinde yayın hayatına başladı.

7- Osmanlı Tokadı

Osmanlı Tokadı, 2013 yılı Nisan ayında TRT’de yayınlanmasına başlayan, yönetmenliğini Mustafa Şevki Doğan‘ın yaptığı senaryosunu Necati Şahin, Resul Ertaş ve Oktay Berber‘in yazdığı Türk televizyon dizisidir.

Dizi yayına girdikten sonra ilk gün sosyal medyada yankı uyandırmıştır. Filmde Doğan Bey rolünü oynayacak olan Hasan Kaçan kardeşi Metin Kaçan’ın ani intiharı nedeniyle dizide oynamaktan vazgeçmiştir. 12 Nisan’da final yaparak bitmiştir.

8- Muhteşem Yüzyıl: Kösem

Muhteşem Yüzyıl Kösem Tims Productions tarafından yapılan, Star TV tarafından 12 Kasım 2015’te yayımlanmaya başlayan tarihi-kurgu türünde Türk televizyon dizisi. Dizi, 2011-2014 yılları arasında yayınlanan Muhteşem Yüzyıl dizisinin devamı niteliğinde çekilmiştir. Dizinin konusu ise I. Ahmed’in nikahlı eşi, IV. Murad’ın ve Sultan İbrahim’in validesi, IV. Mehmed’in büyük validesi olan Kösem Sultan etrafında kurgulanmıştır. Dizi yayın hayatına başlamadan 50’den fazla ülkeye satılmıştır. Muhteşem Yüzyıl Kösem: Başlangıç ismiyle yayın hayatına başlayan dizi 2. sezonda Muhteşem Yüzyıl Kösem: Bağdat Fatihi IV. Murad ismiyle yayın hayatına devam etmektedir.

9- Elveda Rumeli

Elveda Rumeli, 1896-1897-1898-1907 yıllarında geçen ve dramatik bir kurgusu olan öyküyü anlatan dizi filmi. Dizinin oyuncu kadrosu ve teknik ekibinde Türk ve Makedonlar yer aldı. Dizi, Makedonya’da Manastır dolaylarında çekildi. Dizinin 3. sezonunda bazı önemli karakterleri canlandıran oyuncular diziden ayrıldı, ayrıca 2. sezonun sonunda dizinin reytinglerinde düşüş olması nedeniyle; dizi 19 Ekim 2009 tarihinde yayınlanan 83. bölümü ile sona erdi.

10- Fatih

Fatih, Osmanlı Padişahı II. Mehmed‘in hayatını konu alan, 2013 yapımı Türk dizisi. Reyting azlığı sebebiyle Kanal D yönetimince saat 22:00’a alınması diziyi kanalın finans desteğinden mahrum bırakmıştır. Yapımcı diziyi bitirme kararı almış, 4 Kasım 2013 tarihinde yayınlanan 5. bölümüyle dizi düşük reyting nedeniyle final yapmıştır.

11- Son Yaz

Son Yaz-Balkanlar 1912, 25 Eylül 2012’de atv ekranlarında yayınlanmaya başlamış, Adam Film yapımlı dramatik televizyon dizisi. Düşük reytingler nedeniyle 4.bölümüyle final yaptı ve bitti.

1912 yılında Balkanlar’da savaş çıkar (Balkan Savaşı). O bölgede yaşayan Türk insanlar evlerini ve sevdiklerini terk ederek mecburi göçe başlarlar.Dizinin çekimleri sona ermiştir.,

12- Mehmed Bir Cihan Fatihi

Kenan İmirzalıoğlu, Metin Akpınar, Çetin Tekindor ve bir çok değerli oyuncunun oynadığı 2018 yılında Kanal D kanalında başlayan Osmanlı Dizisi. Kanan İmirzalıoğlu’nun Fatih Sultan Mehmed’i canlandıracağını ilk duyunca dedim harika bir seçim olmuş. Dizinin Konusu isminden de belli olduğu gibiFatih Sultan Mehmed’in Hayatı hakkında; Kadim şehir yüzyıllar boyunca defalarca kuşatılmış; ama ne toplar güçlü surlarında tek bir gedik açabilmiş ne de Haliç’in devasa zinciri düşman gemilerine geçit vermiştir. Üstelik Mehmed şehri almak istiyorsa yalnız Bizans İmparatorluğu’na ve arkasındaki Hristiyan âlemine karşı değil, devlet içindeki en büyük muhalifi kudretli veziriazam Çandarlı Halil Paşa’ya karşı da mücadele etmek zorundadır.Çağının çok ötesindeki bu büyük Sultan parlak zekâsı, askeri ve stratejik dehası, aklı ve zafere olan inancıyla, her türlü engeli aşarak ilerler. Tahta çıktıktan iki yıl sonra şehri kuşatır, yalnızca 53 gün süren bir kuşatmanın ardından, “imkânsız” denileni başararak Konstantinopolis’i fetheder.  En büyük hayalini gerçekleştirerek adını tarihe yazdırır. O günden sonra Fatih namıyla anılan Sultan Mehmed Han, bu zaferiyle yeni bir çağın kapısını aralar ve yüzyıllar boyunca kıtalara hükmedecek olan büyük bir Cihan İmparatorluğu’nun da temellerini atar.

Tarihimizi bilmemiz ve geçmişimizden ders alarak devam etmemiz gerekir. Her ne kadar bu dizilerde reyting için senaristler tarafından gerçeğin dışına çıkılarak kurgulasa da izlemenizi tavsiye ederim.

Son zamanlarda Evet/Hayır muhabbeti ile kıyaslansa da Osmanlı Devleti Tarihi dizileri Evet/Hayır muhabbeti çıkmadan öncede bir çok dizi yayınlanmıştır. Bu tarz dizilerin Evet/Hayır Oylamasına herhangi bir etkisi olduğunu düşünmüyorum.

Saygılar.
Fakir Yazar.



Şimdiye Kadar Yayınlanmış Osmanlı Dizileri” için 18 yorum

  • 14 Mart 2017 00:43 Dogablogu.net Cevapla

    Filinta ve Diriliş bana göre en azından konusundan sapmadan yürüdü yürüyor. Fatih yanlış hatırlamıyorsam 1-2 bölüm sürdü. Osmanlı Tokadı daha çok komedi tadındaydı. Muhteşem Yüzyıl malum.. Payitahta bir süre baktım. Tam bir evet propagandası olarak görüyorum. Diğerlerini izlemedim. Bunlar da benim düşüncelerim açıkçası..

  • 14 Mart 2017 03:19 neslihanedaburhan Cevapla

    Muhteşem Yüzyıl dışındakileri izlemedim açıkçası. Ancak Muhteşem Yüzyıl’ın ilk sezonu her ne kadar sansasyona sebep olsa da en güzeliydi diye düşünüyorum. Evet entrika falan çoktu. Ama konu içerisine öyle güzel yerleştirilmiş ki, neden olmasın diyorduk. Bence Osmanlı döneminde de tüm bu entrikalar yaşanmıştır. Yaşanmış olması da gayet doğal.

  • 14 Mart 2017 08:59 seydi altındağlı Cevapla

    Osmanlı Tokadı orjinali Rooftop Prince aslında osmanlı dizisi değil 🙂 şekil şukela olsun diye osmanlı olmuş.

  • 14 Mart 2017 11:02 Orakci Blog Cevapla

    Muhteşem Yüzyıl gerçekten güzel ve kaliteli bir dizi çok güzel anlatıyor. Akıcı bir dizidir. Tavsiye ederim.

  • 14 Mart 2017 11:27 fatihaydin1988 Cevapla

    Valla çoğuna bakmak kısmet olmadı ama zamanında muhteşem yüzyıl dizisini sürekli olarak izlediğimizi hatırlıyorum.Güzel bir dizi yapımıydı.

  • 14 Mart 2017 13:08 Beyinist Cevapla

    Hocam, sorun bende mi bilmiyorum ama nedense bu tür dizileri hiç izlemiyorum. Tarihi veya kişileri yanlış anlatmasından ya da olayları yanlış aktarmasından, bu nedenle de insanların tarihimizi farklı algılamasından endişeleniyorum. Sorun bende mi acaba?

    • 14 Mart 2017 16:19 Fakir Cevapla

      Yok estafirullah sorun sizde değil, doğru düşünüyorsunuz gerçeği yansıtan diziler zaten fazla uzun sürmüyor ne kadar padişahlar olduğunun dışında senaristler tarafından gösterilirse o kadar cok reyting topluyor diye padişahları saçma haraketler yaptırıyorlar… Başarılı da oluyor örn: muhteşem yüzyıl.

  • 14 Mart 2017 14:13 Mehmet Taşkın Cevapla

    Muhteşem Yüzyıl dizisini hiç sevmedim, sevemedim. Süleyman Padişahın asıl hayatı böyle değil zaten ki yönetmen de ateist olduğu için Atalarımızı karalamak için herşeyi yapar bunlar. Bunların kötü yanları tabi ülkemizde görmüyorsunuz, bu filmler çevrilip dış ülkelere gittiğinde “demek osmanlı böyleymiş, hergün bi başka cariye, oh ne güzel sal askerleri savaşa, sen sarayında cariyelerinle takıl” bunu diyorlar işte. bunun örneğini Kırgızistan’da yaşadım. öğrencilik yaptığım zamanlar burada vardı Muhteşem Yüzyıl, “osmanlı böyle miydi?” diyen herkese tek tek Sultan Süleymenın gerçek hayatını anlattım, anlatmak zorunda kaldım. izlerken tabi hoş gelebilir ama ne kadar lekelediğinin farkında değiliz. Orta Asya’da ki bütün ülkelerde bu film var, Kazakistan’da da oldum, aynısını ordada söylediler. “osmanlının neden çöktüğü, neden bu kadar küçük bi ülke haline geldiği filmden belli oluyor” diyenler bile oluyor. bu yüzden bu tür filmleri desteklemeyin, olan gurbettekilere oluyor çok kavga ediyoruz savunalım derken :))
    Diriliş: Ertuğrul izleyin, bu daha iyi :))

    • 14 Mart 2017 16:17 Fakir Cevapla

      Genelde reytingi yakalamak için senaristlerin birazda kurguladığını açıklamışlardı medyaya çok fazla tepki yağınca sizin yazdıklarınız hakkında 🙂 Baştan bir açıklama yapmaları gerekmekteydi dizide bazı yerler kurgulanmıştır gerçeği yansıtmamaktadır diye…

  • 14 Mart 2017 14:34 WBC Blog Cevapla

    İçlerinde sadece Diriliş i izledim ve izliyorum. Güzel ama her dizide olduğu gibi onda da bir yavaşlık var. Olaylar ağır gelişiyor.

  • 14 Mart 2017 16:33 systemkruger Cevapla

    diğerlerini çok izleme fırsatım olmasa da muhteşem yüzyıl ilk sezon için harikaydı. sonrasında harem olaylarının abarttılmasına kadar gitse de yine de izlemek keyif veriyordu. şuan bence izleneceklerin içinde en iyisi de diriliş ertuğrul diyorum.

  • 14 Mart 2017 19:55 emertcan Cevapla

    Doğrusunu söylemek gerekirse sırf popüler olmak adına bu konu baz alınarak dizi çekildiği için şimdiye kadar hiçbirini izlemedim. gerçekçi gelmiyor

  • 15 Mart 2017 12:47 birincele Cevapla

    Diriliş gerçekten çok hoşuma gidiyor hocam. Oyunculuklar, kullanılan malzemeler vs. çok kaliteli geliyor. Nedendir bilmiyor ama Muhteşem Yüzyıla hiç alışamamıştım ve ısınamamıştım. Genelde bu tarz tarihi yapımlarda TRT bana göre en kaliteli yapımları yayınlıyor. Çokta fazla TV izlemesem de bence saf tarihi konu aldıklarından olabilir sanırım 🙂

  • 15 Mart 2017 21:29 barisct Cevapla

    Nedirki bu osmanlı merakı bukadar dizi. Osmanlı devleti örnek alınası davranışlar sergileyen bir devlet değildi. Tamam büyüktü falan ama insancıl değildi.

  • 17 Mart 2017 17:59 Yunus Özçelik Cevapla

    Muhteşem Yüzyıl harici hepsi bir nebzede olsun gerçeği yansıtmaya çalışıyor fakat Muhteşem yüzyıl gerçek karşıtı şeyler yansıtıyor bu yüzden sevmiyorum

  • 28 Mart 2017 11:51 Gökhan TEKİN Cevapla

    Fazla vaktim olmadığı için fazla tv izleme fırsatım olmuyor, fakat bu dizilerin içinde sadece Diriliş Ertuğrul’u izliyorum ve daha bir bölümünü bile kaçırmadım. Bence gerçekten Osmanlıyı anlatan mükemmel bir dizi.

  • 27 Haziran 2017 12:46 Btn Aslan Cevapla

    harika yazı olmuş teşekkürler böyle yazılardan daha çok istiyoruz

  • 7 Ağustos 2017 20:56 Enes Talha Cevapla

    Vatanım Sensin dizi gibi dizidir be. İzlediğim tek Türk dizisi sanırım. Oyuncuları olsun, kostümleri olsun çok çok başarılı buluyorum. 2. sezonu bekliyoruz ama umarım hemen bitirmezler

Cevap Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


Tavsiye Yazılar
Uzak Doğu Dizileri

Uzak doğu dizileri son yıllarda ülkemizde oldukça popüler bir hale geldi. U …