Sağlıklı Bir Sinir Sistemi İçin Nasıl Beslenilmeli?

Dengeli bir diyet yaparak kalp sağlığı başta olmak üzere vücudunuzun sinir sistemi sağlığını koruyabilirsiniz. Elbette tükettiğiniz yiyecekler, vücudunuza hayat veren ve kaslı bir organ olan kalbinizin kan pompalama yeteneğini destekleyebilir ve kan basıncını düzenleyerek kalp krizi ve felç riskini azaltmaya kadar her şeye yardımcı olabilir. Fakat sağlıklı olabilmeniz için tüm organlarınızın sorunsuz çalışması gerekmektedir. Aslında, yediğiniz ve içtiğiniz şeyler sizi canlı ve gelişmekte tutan her türlü organ ve sistemi etkiler. Bu, vücudunuzun kontrol merkezini (beyin ve omurga) içeren ve merkezi sinir sisteminden iskelet kaslarına, kollarınıza, bacaklarınıza, parmaklarınıza ve vücudunuza gelen tüm diğer sinirlere kadar uzanan geniş kapsamlı bir sinir sistemini içerir. Sağlıklı bir sinir sistemini destekleyen gıdalar da azdır.

Sağlıklı Sinir Sistemi İçin Diyet Yapın

Elbette, yaptığınız diyeti değiştirerek beyin sağlığınızı artırabilirsiniz. Bunun için de kalp için faydalı olan DASH ve geleneksel Akdeniz diyetlerini birleştiren MIND diyetini uygulayabilirsiniz. MIND diyeti, yeşil yapraklı sebzeler gibi yiyecekleri yemenizi önerir. Haftada en az bir kez de çilek, kuruyemiş, çekirdek, tam tahıllı ürünler ve balık yenilmesi önerilir. Yağ olarak da sadece zeytinyağı önerilir. Bu diyet, aynı zamanda insanların kırmızı et ve et ürünlerini dört porsiyondan az tüketmelerini önerir. Ayrıca hamur işlerinden, tereyağından ve tereyağlı kızartmalardan uzak durmalısınız.

Ceviz, badem ve keten tohumu gibi şeylerde bulabileceğiniz yağ asitleri, sağlıklı ciltler, sinirler ve hücre zarları için çok önemlidir. B vitamini, tiamin eksikliğini giderebilmek için çok önemlidir. Zenginleştirilmiş ürünlerden, makarna ve pirince kadar, antep fıstığından siyah fasülyeye kadar birçok besinden tiamini alabilirsiniz. B vitamininden bahsetmişken, sinir sistemi söz konusu olduğunda, yeterli B12 seviyelerinin önemini vurgular. Beynin gelişimi için çok önemli olan B12 vitamini, yaşlılarda depresyon veya beyin dejenerasyonunu önler.

Sinirleri çevreleyen ve koruyan miyelin kılıfını korumak için yeterli B12 vitamini önemlidir. Bu vitaminindeki bir eksiklik miyelin kılıfında hasara ve sinir fonksiyonundaki sorunlara yol açabilir. B12, deniz ürünlerinden ete kadar değişen hayvansal ürünlerde bulunur. Vegan beslenmeyi takip edenler de dahil olmak üzere, gıda kaynaklarından yeterli miktarda B12 elde edemeyen bireyler için ek alınması tavsiye edilir.

Doğru Diyetle Sağlıklı Sinir Sistemine Sahip Olabilirsin

Hamilelerde B Vitamini ve Folik Asit Hayati Öneme Sahiptir

Hamile anneler ve gebe kalmaya çalışanlar için, uzmanlar başka bir B vitamini olan folatın önemini vurgulamaktadır. Yeterli miktarda yoksa, bebekte nöral tüp defekti riskini potansiyel olarak artırabilir. Bu nedenle, ABD Kamu Sağlığı Hizmeti ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, her çocuk doğurma çağındaki kadının günlük 0.4 mg ya da günlük 400 mikrogram folik asit tüketmesini tavsiye etmektedir.

Ayrıca, sağlıklı bir sinir sistemini korumak için yeterli potasyum ve kalsiyum da önemlidir. Muz ve patatesten potasyumu, süt ürünlerinden de kalsiyumu elde edebilirsiniz. Balıklarda ve yağsız etlerde de potasyum bulunur. Ayrıca, lahana ve brokoli gibi yeşilliklerden de kalsiyumu edinebilirsiniz.

Uzmanlar, yağ ve karbonhidratın yüksek olduğu geleneksel Batı diyetinden uzaklaşmanın, yalnızca kalp sağlığını değil, diğer vücut sistemlerinin sağlığını da artıran iltihabı azaltmak için iyi bir fikir olduğunu söylemektedirler. Bu nedenle, azaltılmış inflamasyonla (bağışıklık sisteminin, bir kesik veya virüs gibi dışarıdan gelen saldırılara verdiği yanıt) ilişkili diyet bileşenlerinin de sinir sistemi sağlığı için faydalı olduğunu vurgulanır.

Saygılar.
Kürşat.