Android ve İphone Telefonları Arasındaki Farklar

Telefon devleri olarak adlandırmış olduğumuz iki büyük firma olan Samsung ve Apple farklı işletim sistemlerini kullanmaktadırlar. Samsung Google’ın geliştirmiş olduğu Android işletim sistemini cep telefonlarında kullanmaktadır. Android işletim sistemleri açık kaynaklı kodlara sahip olduğundan dolayı dışarıdan yüzlerce farklı saldırı alabilmektedir. Yani normal olarak yazılım diline sahip olan kullanıcılar geliştirmiş olduğu uygulamalar üzerinden kullanıcıların telefonlarında bulundukları bilgileri istedikleri gibi kendilerine aktarabilmektedir. Google’ın kendisine has olarak geliştirmiş olduğu ve cihazların güvenliğini sağlamak amacıyla kullandığı virüs programı bulunmamaktadır. Samsung firması da bunları göz önünde bulundurarak kullanıcıların güvenliklerini sağlayabilmesi adına kendisi geliştirmiş olduğu virüs programlarını cihazlarında barındırmaktadırlar. Virüs programların cihazlarını ne kadar büyük bir güven ile korudukları ise bilinmiyor.

Android ve İphone Telefonları Arasındaki Farklar

Apple Firması Hangi İşletim Sistemi Kullanıyor?

Apple firması geliştirmiş olduğu İOS işletim sistemi sayesinde ürettiği İphone telefonlarda kendisine özgün olarak işletim sistemini kullanmaktadır. Üstelik kullanıcılarına sunmuş olduğu işletim sistemi kapalı kaynak kodlarına sahip olduğundan ötürü dışarıdan gelecek olan tehditlere karşı kendisini koruyabilmektedir. Kullanıcılar istedikleri zamanlarda İOS işletim sistemi üzerinde programlar geliştirebilmektedir. Fakat geliştirmiş oldukları programların içerisine farklı yazılım kodlarını ve kullanıcıların bilgilerine ulaşabilecek bilgileri barındırmalarına izin verilmiyor. Uygulama geliştiricileri geliştirmiş oldukları programları App Store üzerinde paylaşmaları gerekiyor. Bunun içinde Apple firması uygulama ekleyen geliştiricilerin eklemiş olduğu programları bazı test aşamalarına tabi tutarak kullanıcılara sunmaktadır. Bundan dolayı İOS işletim sistemine sahip olan telefonlara virüs bulaştırmak oldukça zordur.

Açık Kaynak ve Kapalı Kaynak Kodu Ne Anlama Gelmektedir?

Android işletim sistemini kullanmakta olan bireyler açık kaynak kodlu bir işletim sistemine sahiptirler. Buda kullanıcıların istedikleri zamanlarda android uygulamalarına erişerek müdahale edebilme hakları bulunmaktadır. Bunun için kullanıcılar programları kullanırken Play Store üzerinden indirmelerini tavsiye etmekteyiz. Apple firması ise müşterilerine sunmuş olduğu İOS işletim sistemi kapalı kaynak kodlarına sahiptir. Bu yüzden uygulama geliştiricileri programların kaynaklarına ulaşıp müdahale etme gibi durumları söz konusu değildir. Uygulamalar geliştirilirken bile içerisine farklı kodlar eklendiği zaman App Store ekipleri tarafından kontrol edilmektedir. İstenmeyen bir yazılım türünü içerdiği zaman uygulama kullanıcılara sunulmadan mağaza üzerinden silinmektedir.

Hangi Telefon Modelini Seçmeliyim?

Sizlere yazımız üzerinden her iki işletim sistemini kullanmakta olan telefon modellerin sizlere sunmuş olduğu avantajları sunduk. Kendinize uygun olan bir işletim sistemini kullanarak yolunuza devam edebilirsiniz. Fakat size burada da birkaç öneride bulunmak isteriz. Eğer sürekli olarak uygulama geliştirme çabası içerisindeyseniz ve telefonunuz üzerinde değişik uygulamalar indirerek farklı amaçlar üzerinde çalışmalar yapıyorsanız sizlere Android işletim sistemini öneririz. Ama ben telefonum üzerinde koruma sağlamak istiyorum derseniz sizlere İphone telefon modelini sunmaktayız. İşletim sisteminin sizi kısıtlamasıyla ve güvenliğine vermiş olduğu titizlikten dolayı hiçbir sorun yaşamayarak telefonu kullanabilirsiniz. Şunu da hatırlatalım İphone tercihi yapacak olan kullanıcılar internet üzerinden istemiş oldukları video veya müziği telefonlarına indirme şansları bulunmuyor.

Saygılar.
Fakir Yazar.