Türk Kahvesinin Faydaları ve Zararları

Türk kültürünün vazgeçilmez miraslarından olan Türk kahvesi birçok kişinin vazgeçilmez alışkanlığı. Sağlık açısından faydaları yapılan araştırmalarla kanıtlanan Türk kahvesinin hazır paketlerde satılan neskafelerden daha faydalı olduğu da bir gerçek. Özellikle enerji verici etkisi ve zihni açması ile birçok kişinin sabahları tükettiği Türk kahvesinin faydaları gibi aşırı kullanıldığında zararları da olabiliyor. ‘’Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır’’ sözü ile severek içtiğimiz Türk kahvesinin faydalarını da zararlarını da bilmekte yarar var.

Kafein oranı en yüksek kahve olan Türk kahvesinde kahveol ve kafestol adında moleküller içermektedir. Bu moleküllerin yerine göre faydaları, yerine göreyse zararları ortaya çıkabilmektedir. Kalp ve damar hastalığı olmadığı sürece sağlıklı bir bireyin günde en fazla 2 fincan Türk kahvesi tüketmesi önerilmektedir. Ayrıca kahvenizi şekersiz ve mümkünse lokum ya da kahvesiz de içmenizde fayda var. Kahvenin yanında mutlaka bir çikolata ya da lokum ister ya canımız işte tam da bu safhada badem, ceviz ya da fındık gibi faydalı kuru yemişleri ekleyebilirsiniz hayatınıza.

Türk Kahvesi Faydaları

Türk Kahvesinin Faydaları

Kafein, niasin, antioksidan ve mikroelementler içeren Türk kahvesinin faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle de kahve bağımlısıyım diyenler için faydalar biraz da olsa gönül ferahlatıyor. Peki Türk kahvesinin faydaları neler?

  • Kafein oranı yüksek olan Türk kahvesinin yorgunluğa adeta ilaç gibi geldiğini söyleyebiliriz. Gün içerisinde uykusuzluk, stres, yoğun çalışma koşulları ya da konsantrasyon sorunu yaşayanlar için Türk kahvesinin faydalı olduğunu söylemek mümkün. Kalp atışlarını ve nefes almayı hızlandırıcı etkisi ile yoğun fiziksel aktiviteler sırasında kendinizi daha enerjik hissetmek için tüketebilirsiniz.
  • Antioksidan özelliği bulunan Türk kahvesinin en önemli faydalarından birisi yaşlanmayı geciktirmesi ve kanserden korumasıdır. Son yıllarda yapılan araştırmalar sonucu kafestol ve kahveol moleküllerinin antioksidan özelliği taşıdığı, antioksidanların ise kanser riskini önlediği ortaya konmuştur.
  • Kahvenin zihin açıcı özelliğini hepimiz biliriz. Hatta birçoğumuz sabahları kendimize gelmek için bir fincan kahveyi uyanır uyanmaz içeriz. Bu aşamada Türk kahvesinin Alzheimer ve Parkinson hastalığını önleyici etkisi bulunduğunu da söyleyebiliriz. Ancak yapılan araştırmalar Parkinson hastalığı riskini sadece erkeklerde önlediğini ortaya koymuştur. Bunun nedeni henüz bulunamasa da kahvenin içerdiği bileşenler sayesinde beyni koruduğu gerçeği ortaya çıkmıştır.
  • Çeşitli araştırmalar sonucu Türk kahvesinin diyabet (şeker hastalığı) içinde faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Özellikle kafestol maddesinin insülin salgısını artırarak diyabeti önlediği görülmüştür.
  • Türk kahvesinin faydaları arasında karaciğer yağlanmasını ve sirozu önleyici etkisi de yer almaktadır.

Türk Kahvesinin Zararları

Her şeyin olduğu gibi Türk kahvesinin de aşırı tüketimi zararlıdır. Özellikle bağımlılık yapan kafein nedeniyle birçok kişinin günde ikiden fazla kahve tükettiğine tanık olmaktayız. Oysa ki her şeyin azı karar, çoğu zarardır. Ayrıca bazı hastalıkları bulunan bireylerin de doktoruna danışmadan kahve tüketmemesi gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Bunun dışında Türk kahvesinin zararları nelerdir diyecek olursanız işte Türk kahvesinin vücuda etkileri;

  • Türk kahvesi kalp hastaları için aşırı tüketildiğinde zarara neden olabilir. Kalp ritmini hızlandırıcı etkiye sahip olan Türk kahvesi çarpıntıya neden olabilecektir.
  • Yapılan bazı bilimsel araştırmalarda aşırı kahve tüketiminin tansiyonu yükselttiği ortaya konulmuştur.
  • Midenin asit salgılamasını uyaran kahve ülser gibi rahatsızlıkları tetikleyici etkiye sahiptir.
  • Kahve şeker hastalığına faydalı görülse de bazı çalışmalarda Türk kahvesinin Tip 2 diyabet için olumsuz etkileri görülmüştür.

Belki de birçoğumuz farkındayız ancak vazgeçemiyoruz işte kahve keyfinden. Kahvenin en büyük zararı migreni tetikleyici etkisi olsa gerek. Her gün düzenli olarak kahve içenlerin migrenle mücadele sıkıntısı çektiğini görmekteyiz. Özellikle de şahsım adına kahve içmediğim zaman baş edilmez migren ağrıları ile savaştığım için her gün bırakacağım desem de kahve içmekten alıkoyamıyorum kendimi.

Saygılar.
Glsm.

Yorumlar ( 2 )
Yorum ekle