ABD’nin Sloganı In God We Trustın Hikayesi

Meraklıları için Amerika Birleşik Devletlerinin Sloganı In God We Trust’ın hikayesini paylaşacağız bugün sizlerle bu slogan sadece dolarların üzerinde yer alan bir ifade değil Amerika birleşik devletlerinin resmi sloganı olduğunu öncelikli olarak bir söyleyelim.

İn god we trust” sözü birleşik devletlerin ana yasasında geçen bir cümledir hatta öyle ki resmi ulusal bir mottodur bu söz. Bu sözün kökeni soğuk savaş dönemine kadar dayanır. Söz konu cümle 1864 yıllında 2 sentlik paraların üzerine konulmuş ve takip eden yıllarda benzeri bir çok madeni parada boy göstermeye başlamıştır. Bu sözün çıkış noktası ise tamamen gelişi güzel olarak tasarlanmıştır. Dönemin maliye bakanı Salmon Portland Chase, dindar biri olduğundan dolayı bu ibarenin koyulmasının dinen zorunlu olduğunu söylemesi üzerine bu söz birdenbire Amerika birleşik devletlerinin sloganı haline gelmeye başlamış fakat öncesinde 1883 yıllında sadece 5 sentliklerde kullanılmış bu söz ardından 1938 yıllına kadar bir daha hiç görülmemiş. Sadece 1908 yıllında basılan madeni paralarda görülmüş ki o zamanlarda zaten bu sözün yer alması yasalarla zorunlu hale getirilmiş.

Doların üstündeki In God We Trust yazısı

İn God We Trust’ın Kesin Olarak Slogan Haline Gelmesi

30 Temmuz 1956 yıllına gidildiğinde başkan Eisenhower’ın imzaladığı yasa tasarısıyla birlikte bu söz ülkenin ulusal mottosu haline gelmiş ve yasa tasarı kabul edilmiştir. Takip eden yılda kongre dolaşımda olan tüm madeni ve kağıt paralar da bu sözün kullanılmasını zorunlu hale getirmiştir. Kongre bu kararın gerekçesini şu şekilde açıklamıştır: Özgürlüğe saldıran ve onu yok etmeyi amaçlayan materyalist komünizme karşı soğuk savaş mücadelesini verdiğimiz şu zamanlarda Abd’nin tanrıya inancı tam olduğu sürece payidar kalacak bir ülke olduğu gerçeğini tüm ulusa hatırlatıp, ilahi bir önlem almaktır.

Üstünde “in god we trust” olmayan dolaşımda ki son kağıt para ise 1966 yılına kadar hayatını sürdürebilmiş. Ardından tüm kağıt ve madeni paralarda bu slogan yer almaya başlamıştır. Dindar Amerikan halkının çoğunluğu kısa bir zaman içinde bu sözü baş tacı etmiş ve bu sözü koruyan bir tutum izlemiştir. Zaman içinde bu tutuma karşı olan birçok başkan çıkmış lakin hiç biri bu duruma engel olamamıştır. Bunlardan en önemlisi Theodore Roosevelt’tir. Tanrının isminin para üzerinde bulunması tanrıya bir saygısızlık olarak nitelemiş olsa da yaptığı muhalefetten bir sonuç alamamıştır.

İn God We Trust Üzerine Son Anekdotlar

19.yy’ın sonlarına doğru ABD’nin kadın hakları savunusundan olan Ünlü Amerikalı feminist Susan b. Anthony anısına basılan para da dahil bu ibare yer alır. Kendisi bir feminist olmasının yanı sıra aynı zamanda bir Ateisttir de bu da Amerikalıların ve baştaki kişilerin bu mottoya ne kadar bağlı olduğunu gözler önüne serer. Süreç boyunca bu söz basılan tüm paralarda yer almış ve günümüzde halen yer almaya devam etmektedir. Buda gösteriyor ki Amerika birleşik devletleri her zaman dinene bağlı olacaktır.

İn God We Trust sözü ile amaçladıkları hedefler gerçekliğe dönüşmüştür. Sonuçta Amerika soğuk savaştan galip ayrılmış ve paraları halen en değerli para birimleri arasındadır bunun başlıca nedeni de bu paraya duyulan güvendir sonuçta bir şeyi değerli kılan ona olan inançtan başkası da değildir. İnsanlar zamanında nasıl deniz kabukları, buğday ya da hayvan kürkleriyle ticaret yaptılarsa bu zamanın da en değerli ve en güvenilir para birimlerden biri dolara yapılan yatırım hala sekteye uğramamıştır. Belki de ileri zamanlarda dijital para birimleri tüm tedavülde ki para birimlerini yıkacak kim bilebilir.

Saygılar.
Fakir Yazar.