Rüya ve Yorumları

Rüyalar, insan zihninin bizlere oynadığı oyunlardır. Kimi zaman bir düşüncemiz, kimi zaman bir hayalimiz, kimi zaman ise günlük hayatta takıldığımız küçük veya büyük ayrıntılar beynimizin sinyalleriyle bize rüya olarak dönüş yapmaktadır. Beynimiz bu ayrıntılara eklemeler yapar, çıkarmalar yapar veyahut çok başka bir konuyla bağdaştırıp birleştirip bize sunar. Kimi araştırmacılara göre ruh uyku sırasında bedenden ayrılmaktadır. Bu ayrılma süreci rüyaların da oluştuğu süreçtir. Metafiziğe göre ise rüyalar bize hayata dair mesajlar, sinyaller vermektedir. Bizleri yönlendirmeleri amacıyla görürüz rüyaları kimilerine göreyse. Rüyalarda zaman kavramı bulunmamaktadır. Rüya gördüğümüz zaman bu sebeple bazen çok uzun bazen çık kısa gelmektedir.

Neden Rüya Görüyoruz?

Neden rüya gördüğümüz üzerine birçok teori bulunmaktadır. Birçok bilim insanı ve birçok araştırmacı hala rüyalar hakkında herhangi bir netliğe sahip değildir. Birçok soru ve teori dolaşmaktadır. Sadece bilimsel açıdan bakan insanlara göre rüyalar sadece beynimizin uyku sırasında eyleme koyduğu aktivitelerdir. Sadece fizyolojik bir anlamı vardır yani. 

Niçin Rüya Görüyoruz

Rüya Sırasında Neler Olur?

Rüyalar uyku sürecinde görülür ve beyini rahatlatan bir aktivitedir. Rüya görme süresince göz kapakları titremeyi bırakır. Gözler sanki pür dikkat bir yere odaklıymış gibi olur ve hiç titremez. Kas hareketleri yavaşlamaya başlar ve bir zaman sonra durur, vücut böylece tamamen hareketsiz kalır. Bu nedenle ruh bedenden ayrılıyor da denilir. Vücudun tamamen durması insanlarda rüyayı bizzat yaşamaz fakat yaşıyormuş hissine kapılır. Araştırmalara göre rüya sadece 7 saniyelik bir olaydır. Daha doğrusu en uzun rüyanın 7 saniye olduğu iddia edilmektedir. Rüyalar kısa sürelidir fakat etkisi uzun süreli olabiliyor. Daha sonra vücut kendine geldiğinde, diğer bir deyişle ruh bedene döndüğünde vücuda ani bir elektrik yükleme olur. Bu nedenle uykudan uyanan insanlarda bazen sıçrama meydana gelebilmektedir. 

Ne Sıklıkla Rüya Görülür?

Normal uykuya sahip olan kişiler her gece 4 veya 5 rüya görürler. Rüyaların başlama ve bitiş evreleri bulunmaktadır; evreler uyku evrelerine göre olmaktadır. Uykuda iki ayrı evre bulunmaktadır. İlk evre diğer evreye göre çok daha uzun ve çok daha dinlendirici özelliktedir. Uykunun ilk evresinde görülen rüyalar çok daha kısa süreli ve daha sıktır. Bazı araştırmacılara göre uykunun ilk evresinde görülen rüyaların ortalama süreleri 4-5 dakikadır. Uykunun ikinci evresinde rüyalar daha uzun sürelidir. Kimi araştırmacılara göre ise ikinci evredeki rüyalar 40-50 dakika sürecindedir. Bazı bilim adamlarına göreyse rüyalar çok kısa sürelidir, beyindeki kısa bir elektriklenme sebebiyle olmaktadır. Hatta en uzun rüyanın 7 saniye olduğu söylenmektedir. 

Rüya Yorumları Neye Göre Yapılmaktadır?

Rüya tabirleri çok eski geçmiş tarihlerden bugünlere kadar varlığını sürdürmüştür. Yorumların nasıl yapıldığı birçok insan tarafından merak edilmektedir. Bunun için yine farklı farklı görüşler vardır. Çoğu insan bunu İslamiyet’e veya metafiziğe bağlar kimileri ise psikiyatri araştırmalarına göre yorumlar yapar. Görülen rüyaya hemen yorum yapılamaz. Öncelikle görülen rüyanın tüm detayları ince ince düşünülür. Doğru ve kesin yorum yapabilmek için uzunca düşünülmesinde yarar vardır.

Rüya ve Rüya Yorumu

Her alandan farklı yorumlar gelmektedir rüyalara. Yorumlar yapılırken veya değerlendirilirken rüyayı gören kişilerin karakteristik özellikleri de dikkate alınmalıdır. Çünkü kişilik özellikleri de kişinin iç dünyası hakkında bilgi vermektedir. Ama bazı semboller herkes için ortak bir anlama çıkmaktadır. 

Saygılarımla.
Fakir Yazar.