Elon Musk ve Mars Yolculuğu

Merhaba Fakir Yazar Okurları;

46 yaşındaki Güney Afrika doğumlu SpaceX’in kurucusu ve CEO’su Elon Musk, Forbes dergisi tarafından dünyanın en güçlü insanları arasında gösteriliyor ve 13,9 milyar dolarlık kişisel servete sahip. Elon Musk, Mars’ı insanlarla kolonileştirme ve çok gezegenli yaşam gibi vizyonlara sahip ve bu vizyonları gerçekleştirebileceğine inanan birçok kişi var. SolarCity, Tesla ve SpaceX gibi şirketleri Musk’a bu hedeflere ulaşması konusunda yardımcı oluyor.

Musk, büyük planını 2016 yılında açıkladı ve SpaceX’in vizyonuyla kırmızı gezegeni insanlarla doldurmak istediğini söyledi. Çünkü Musk, insanoğlunun hayatta kalabilmesi için birçok gezegende yaşaması gerektiğine inanıyor. Elon Musk, şu an Mars’a gidecek roketler ve Mars Kenti üzerinde çalışıyor ve 10 yıl içinde Mars’a insan taşımayı hedefliyor. Gidiş bileti de yaklaşık olarak 100 bin-200 bin dolar arasında olacak. Musk, kıyamet gibi herhangi bir kehanette bulunmasa da sonsuza kadar Dünya’da yaşayamayacağımızı ve zamanı geldiğinde terk etmemiz gerektiğini belirtiyor. Şu anki teknolojimiz de düşünüldüğünde en iyi seçeneğimiz güneş sistemimizin içinde kalmak. Tabii güneş sistemimizdeki gezegenler de düşünüldüğünde yaşamaya en uygun ve en yakın gezegen de Mars olarak görünüyor. Ayrıca Dünya ve Mars da birbirlerine çok benziyorlar. Mars’ta 1 gün, 24 saat 39 dakikadır ve güneş ışığına da sahiptir. Ayrıca Mars’taki yer çekimi dünyaya göre daha az olduğundan ağır cisimleri kaldırmak daha kolaydır.

Mars Yolculuğu

Uzay Gemilerinin İnşaatı 2018’de Başlıyor…

İlk defa 2022’de insansız olarak Mars’a gitmesi planlanan kargo araçlarının (BFR) yapımına 2018’de başlanıyor. Elon Musk’un ilk hedefi 2024 yılına kadar Mars’a en az 4 defa uçmak. bu uzay araçları herhangi bir yerden kalkıp 1 saatten daha kısa sürede Dünya’yı dolaşabilecektir. Yeni yapılacak BFR roketleri en büyük ve en iyi roketler olacak. Ayrıca tekrar kullanılabilme özelliği sayesinde maliyetler de azalacak. Ayrıca Abd’yi de diğer ülkelerin önüne geçirecek. Şu an NASA, bir Rus uzay ajansı olan Roscosmos’a, Soyuz kapsülündeki ISS’ye (Uluslararası Uzak İstasyonu) gidiş-dönüş bileti için yaklaşık 81 milyon dolar ödüyor. SpaceX, BFR roketleriyle NASA ile Roscosmos pastasından büyük bir pay almak için çalışıyor. SpaceX, roketi tekrar kullanılmak üzere yeryüzüne geri getirerek başka kimsenin yapmadığını yaptı ve çıtayı yükseltti.

80 Günde Mars’a Yolculuk!

Elon Musk, BFR’nin güçlü Raptor motorlarının Mars’a 80 gün gibi kısa bir sürede yolculuk yapabileceğini iddia etti. Mars’a ilk uzay arası 1965’te gitti ve yolculuk 228 gün sürmüştü. Bir sonraki yolculuk 156 gün, sonraki de 131 gün sürmüştü. Mars’a yapılan seyahatin ne kadar sürdüğünü belirleyen birçok faktör var. Fırlatma hızı, Dünya / Mars hizalaması ve yakıt miktarı da bu faktörlerden en önemlileri. 27 Temmuz 2018’de  Mars, Dünya’dan yalnızca 35,8 milyon mil uzaklıkta olacak ve bu, fırlatma için mükemmel bir zaman anlamına geliyor. SpaceX, fırlatma için bu günü kaçırırsa 13 Ekim 2020’ye kadar beklemek zorunda kalacak. İlk mürettebatlı yolculuk için 2024 yılı bekleniyor ve 2024 misyonunun amacı, Mars’ta su bulmak ve bitki yetiştirebilmek amacıyla en iyi yerleri belirlemek için iki mürettebat ve iki kargo bulunan dört araç göndermek olacak.

Not: Mars’a meraklı birisiyseniz Marslı (The Martian) ve John Carter İki Dünya Arasında filmlerini izlemenizi öneririm.

Saygılar.
Fakir Yazar Kürşat.

Yorumlar ( 2 )
Yorum ekle
  • Yusuf

    Elon Musk gerçekten çok zeki biri. Yaşadığı imkansızlıkları aşıp dünya devletleri ile yarışır hale gelmek her yiğidin harcı değil. Umarım yolunda hiç bozmadan devam eder.

    • Fakir

      Hayalininin peşinde koşmak gerçekten harika bir olay. Bir sürü milyarder var hepsi daha çok para için uğraşıyor ancak Elon Musk gelecek için…