Renklerin Psikolojik Etkileri Nelerdir?

Kimi sakinleştiren, kimi ise heyecan veren renklerin insan psikolojisini etkilediği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Farkında olmasak da giyimde, aksesuarda, evimizde ve neredeyse tercihimiz olan her şeyde renklerin psikolojimiz ile uyumunu tercih ederiz. Çoğu zaman renk seçimimiz ile dış dünyaya mesaj verdiğimizin farkında bile olmayız. Nesilden nesile ve kültürden kültüre anlamları değişerek günümüze kadar gelen renkler olumlu ya da olumsuz etkilere sahiptir. Peki renklerin psikolojik etkileri nelerdir?

Gelin hep birlikte hangi renk ne mesajı veriyor, renkler psikolojimizi nasıl etkiliyor öğrenelim;

Renklerin Psikolojik Etkileri

Renklerin Anlamları Neler?

Aşk, heyecan ve agresifliğin rengi: Kırmızı

Sıcak renkler arasında yer alan kırmızı kan, ateş, aşk, heyecan ve agresifliği simgeliyor. Kan dolaşımını hızlandırarak enerjiyi artıran kırmızı kişiyi ağır ve iddialı göstererek her ortamda dikkat çekmesini sağlar.

Dikkat çekici ve neşe verici renk: Sarı

Renkler doğru kullanıldığında kendi özelliğini yansıtır. Ancak sarı gibi doğru kullanılmadığı zaman olumsuz sonuçlara neden olan renklerde vardır. Normalde dikkat çekici ve enerji verici bir renk olan sarı renk dekorasyonda kullanıldığında erişkinlerde sinirlenmeye, bebeklerde ise sık ağlama krizlerine neden olmaktadır.

Sakinleştirici ve romantik renk: Pembe

Araştırmalara göre pembenin sakinleştirici ve kalpleri yumuşatıcı etkisi olduğu görülmüştür. Özellikle agresif davranışların önlenmesi için ideal bir renktir. Ancak pembenin sakinleştirici etkisinin kısa olduğu görülmüştür.

Saflığın, temizliğin ve masumiyetin rengi: Beyaz

Pek çok kültürde olduğu gibi bizim kültürümüzde de saflığın rengi olan beyaz gelinlik rengidir. Pek çok kızın hayalini süsleyen gelinlik rengi beyazdır. Çünkü gelinlerin masumiyeti, saflı ve temizliğini yansıtacak en hoş renkte beyazdır. Genellikle soğukkanlı, hayal dünyası geniş, aydınlık düşünceleri olan kimseler beyaz rengi severler.

Karmaşık bir renk: Siyah

Renklerin psikolojik etkileri anlatılırken belki de en tartışmalı renk siyahtır. Bir taraftan kötülükleri ve suçluluğu çağrıştıran bu renk, bir taraftan da dayanıklılığı ve güvenilirliği temsil etmektedir. Siyahı kimi insan asil görünmek için tercih ederken, kimi ise zayıf görünmek amacıyla siyah giyinmeyi seçer.

Doğanın ve rahatlığın rengi: Yeşil

Sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri olan yeşil sakinleştirici ve rahat bir renktir. Doğanın rengi olan yeşili genellikle etkili, otoriter ve ısrarcı kişiler kullanmaktadır.Kalp ritmini düzene koyan bu renk özellikle hastanelerde ve sağlık ürünlerinde sıkça tercih edilmektedir.

En Asil Renk: Mor

Kısacası benim rengim diyebiliriz. Duygusallığın ve asaletin rengi olan mor aynı zamanda romantizmin de simgesidir. Ancak ne ilginçtir ki mor seven insanların depresyona, hatta intihara oldukça meyilli oldukları yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Dekorasyonda Renklerin Etkileri

Renklerin psikolojik etkileri en çok dekorasyonda ortaya çıkmaktadır. Günlük yaşamda gerek ev, gerekse iş ortamında renkler psikolojimizi yönlendiren en önemli etkendir. Kimi renkler içimizi açarken, kimisi de bulunduğumuz ortama kasvet katar adeta. Peki hangi renkleri nerede kullanmak, hangi renklere dekorasyonda yer vermemek gerekir?

  • Kırmızıyı dekorasyonda kullanmak istiyorsanız yatak odasında romantizm, mutfakta ise iştah açıcı etkisinden faydalanabilirsiniz. Ancak kırmızıyı kullanırken dikkatli davranmakta ve aşırıya kaçmamakta fayda var.
  • Sarıyı dikkat çekmek istediğiniz noktalarda kullanabilirsiniz. Özellikle muhabbet ettiğiniz odalarda sarının konuşmayı teşvik edici etkisinden faydalanabilirsiniz. Ancak dinlenme odalarında sarı kullanmaktan kaçınınız. Uyarıcı etkisi nedeniyle dikkatin dağılmasına ve beyni yormaya neden olabilir.
  • Sakinleştirici ve dinlendirici dekorasyon objeleri arıyorsanız yeşil renk tercih edebilirsiniz. Özellikle yazlık evlerde doğayla iç içe bir dekorasyon için yeşilin doğallığını kullanabilirsiniz.
  • Konsantrasyonu artırıcı etkisi bulunan moru sakinleşmek istediğiniz alanlarda kullanmanızda fayda var.

Bulunduğumuz ortama renk katmayı düşünürken mutlaka renklerin psikolojik etkileri hakkında bilgi edinin. Özellikle yaşam alanlarınızda sevdiğiniz rengi mutlaka ufak bir objede dahi olsa kullanın.

Saygılar.
Glsm.

Yorumlar ( 2 )
Yorum ekle
  • fatih pınar

    Güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler.