Soğuktan Korunmanın Yolları

Merhaba Fakir Yazar okurları;

Soğuğa maruz kaldığınızda sizi koruyacak ilk şey kuru giysiler giyiyor olmanızdır.

Eğer soğukta çalışıyorsanız Polipropilen malzemeden yapılmış kıyafetler giyin ve vücudunuzu kuru tutun. Ayrıca, bir şapka ve eşarp takın. Vücudumuzun ısısının yüzde 40 ila 50’si başın ve boynun yüzeyinden kaybolur.

Saçınızı ne kadar kalın bir şeyle kapatsanız da vücudunuzdaki ısı kaybını engelleyemezsiniz. Hala korunmaya ihtiyacınız vardır.

Kendinizi kışın soğuktan korumanın başka yolları da vardır:

Ellerinizi ve ayaklarınızı koruyun. Mümkün olduğunda eldiven giyin. Ayaklarınızı kuru ve sıcak tutacak çoraplar giyin. Yüksek kesilmiş çorapları giymeye çalışın. Çünkü hipotermi el ve ayaklarda başlar.

Dudakları koruyun. Soğuk ve rüzgarlı havanın dudaklarınızı kurutmasına engel olmak için dudak balsamı kullanın.

Bol su için. Sıvı alımınız doktor tarafından kısıtlanmadığı sürece bol su için.

Düzgün giyinin. Cildinizi rüzgardan ve güneşten koruyan dış giysiler giyin.  Soğuk ve rüzgarlı hava, dış hava sıcaklığından daha soğuk ve daha tehlikeli bir rüzgar soğutma etkisine neden olur.

Alkol kullanmayın. Alkol, vücudunuzda ısı kaybına yol açar.

Hazırlıklı olun. Araçla seyahat ederken her an bir mekanik problemle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle yanınızda ekstra çorap, battaniye, su ve atıştırmalıklar bulundurun.

İlaçlarınıza dikkat edin. Doktorunuza veya eczacınıza, aldığınız herhangi bir ilacın sizi soğuk hava koşullarına maruz kaldığınızda, bir hastalığa karşı daha duyarlı hale getirebilir mi diye sorun.

Çocuklarınızı koruyun. Çocuklarınız üşüdüğünde veya ıslandıklarında onlara içeriye girmelerini söyleyin.

Hafif yemekler yiyin. Ağır yemekler sindirimi güçleştirir. Sindirim işlemi de sıcak kanın el ve ayak parmaklarına ulaşmasını engelleyebilir. Bu nedenle dışarı çıkacağınız zaman hafif yemekler yiyin.

Yalıtımı unutmayın. Kış gelmeden önce kapı ve pencerelerin yalıtımlarını kontrol edin çünkü en ufak bir delik ya da kaçak evin ısısını düşürmeye başlayacaktır.

Spor yapın. Eğer spor yapmayı seven birisiyseniz yaz aylarına göre 2 kat daha aktif olmanız gerekiyor. Kayaktan bisiklete kadar birçok seçeneğiniz var.  Spor yaparken boynun altında semptomlar görülmeye başlarsa hemen ara verin.

Kalın Giyinin

Saygılar
Fakir Yazar Kürşat