Staj Yapmak Ne İşime Yarar?

Herhangi bir mesleği edinecek kimsenin geçirdiği uygulamalı öğrenme dönemine staj denir. Staj hayatı boyunca sadece eğitim gören bir öğrencinin ilk defa iş hayatına atıldığı ilk dönemdir. Bu nedenle öğrencilerin staj yerlerini iyi seçmeleri kendilerini geliştirmeleri açısından önemli bir konudur.

Kitaplardan Öğrendiklerini Staj da Uygulamak Daha Başka! 

Lise yada Üniversite hayatı boyunca öğrendiklerini iş hayatında uygulayabilmesi için staj ilk adımdır. Öğrenci okuduklarını gerçek hayata geçirerek kendisini daha da geliştirebilir. Eksiklerini görebilir yada kendini geliştirebilir. Yani Her ne kadar bazı bölümler laboratuvar çalışmaları sunsa ve öğrencilerine pratik yapma imkânı verse de, sınıf geçmek için edinilen bilgiler uygulanmadıklarından dolayı bir süre sonra unutulmaya mahkûmdurlar. Üniversitede okurken yapılan staj ise öğrencilere bilgiler hala tazeyken pratik yapma ve bu bilgileri uygulamaya geçirme imkânını sunar.

Okul Hayatından İş Hayatına Geçiş için Staj

Okul kültürüne alışmış bir öğrenci iş hayatına aniden geçtiğinde biraz afallar ancak kısa sürede bu durumu yener. Bunun sebebi kurum kültürüne alışkın olmamasıdır. Şirket içinde nasıl davranmaları, nasıl giyinmeleri, iş yerindeki ilişkilerini nasıl düzenlemeleri gerektiğini bilemeyebilirler. Stajyer sadece bu farklı dünyayı ve kültürü tanımakla kalmaz; aynı zamanda kendini de tanıma fırsatını elde etmiş olur. İleride böyle bir kurumda çalışmak isteyip istemeyeceğini anlar ve planlarını bu doğrultuda belirler. Ve hayatını ona göre şekillendirir ve çıtayı ona göre yükseltir hedefini koyar.

Okuldaki Samimi Muhabbet Ortamından Resmiyete Geçiş

Çalışma hayatına atılınca çevrenizdeki kişilere hitap tarzınız da değişir. Abi, abla, arkadaş, kanka gibi sözcükler yerini bey, hanım, bay, bayan gibi hitap tarzlarına bırakır. Konuşmalar ve yazışmalar resmiyet kazanır. Staj yapan öğrencilerin ilk olarak öğrendikleri şeyler resmi formatta e-posta, dilekçe ve mektup yazma; mesafeli telefon görüşmeleri yapma ve resmi şekilde hitap etmedir. İletişim yetenekleri bu yönde gelişen bu öğrenciler aynı zamanda özel hayat ve iş hayatı ayrımına bir kez daha varırlar. Ayrıca bu durum tüm iş hayatındaki konuşmalarını ve karşısındaki kişiye karşı duruşunu da geliştirir.

Aldığınız Okul Eğitimi İle Alakalı Staj Yerleri Seçmeye Özen Gösterin!

Staj yapacağınız yer okuduğunuz bölüm ile alakalı bir kurum olur ise yapacağınız mesleğin zorluklarını ve inceliklerini daha iyi öğrenirsiniz. Bölümünüz ile alakasız yerlerde staj yapar iseniz mesleki hayatınıza fazla etkisi olmaz sadece staj görevini yerine getirmiş olursunuz. Amacınız seçtiğiniz bölümde meslek sahibi olmak ise o bölüme uygun staj yerlerini staja başlamadan dönem başında araştırmaya başlayın. Size en uygun yeri tercih edin.

Öğrenci Para’nın Değerini Stajyer İken Anlar

Hiç hayatında para kazanmamış sadece Ev-Okul döngüsünde yaşamış öğrenciler için geçerli bir durum. Yani baba parası yiyen kesim bu durumu yaşadığında kazandığı parayı daha idareli ve daha tutumlu kullanmaya başlayacaktır. Nasıl para tutulur ve nasıl para biriktirilir bunu staj yapar iken öğrenecektir.

Staj Yapmak Okul Hayatından İş Hayatına Adım İçin Önemlidir!

Staj Yapacak Öğrenciler Bilmeniz Gerekenler!

Staj hakkında bilmeniz gerekenleri burada yazacağım.

Stajyerlerin Çalışma Saati Ne Kadar?

Stajyer öğrencilerin çalışma saatleri günlük en fazla 8 saat olarak belirlenmiştir. Stajyer öğrenciler bu saatleri aşkın sürelerde çalıştırılamazlar. Ayrıca mesleki eğitim süresi de haftalık 3 gün olarak belirlenmiştir. Yani bir stajyer öğrenci haftada 24 saat çalışmaktadır.

Stajyer Öğrenci Maaşları Ne Kadar?

Genelde stajyer arkadaşların en çok ilgilendiği konu stajdan önce parası. Hemen bu para konusunu açıklayalım; Stajyer öğrenci maaşları asgari ücretin net tutarının asgari geçim indirimi hariç tutarı üzerinden hesaplanır. Stajyer öğrencilere ödenmesi gereken maaş net asgari ücretin agi hariç %30’dur. 2018 yılında net asgari ücret 1603 TL, agi hariç net asgari ücret ise 1450 TL’dir. Yani ödenmesi gereken en düşük aylık stajyer maaşı tutarı 435 TL‘dir. (1450 TL’nin %30’u 435 TL ediyor.)

İşveren Staj İçin Maaş Ödemiyor Ne Yapmalıyım?

5.6.1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun geçici 12’nci maddesi uyarınca aday çırak ve çıraklar ile anılan Kanunun 18 inci maddesine göre işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devanı eden öğrencilere maaş ödenme zorunluluğu vardır. Eğer işletme ödeme yapmıyorsa bunu okulunuza bildirmeniz gerekiyor.

Staj Sigorta Girişi Emeklilikte Sayılır mı? ve Staj Sigortası İle Hastane’den Yararlanabilir miyim?

Ne yazık ki staj sigorta girişi emeklilikte sayılmıyor. Eğer anne ve ya babanız üzerinden aktif sigortanız varsa ondan yararlanmaya devam edersiniz. Ancak aktif sigortanız yoksa okulunuzun güvencesi olmayan şeklinde bildiriminizi yapması gerekir. Bu durumda staj sigortası üzerinden sağlıktan yararlanabilmeniz mümkündür.


Stajımı Nerede Yaptım?

Stajımı 2007 yılında okulum sayesinde Türkiye İş Bankasında yaptım. Bir bankada staj yapmak bana çok şey kattı. İçine kapanık bir çocukluk geçirdim, okul hayatımda böyle geçti. Ne derslere katılırdım ne de ortamlarda fazla konuşabilirdim. Çok fazla çekingendim. Türkiye İş bankası bu çekingen çocuğu kendi iç dünyasından çıkmasına yardımcı oldu. İnsanlarla nasıl konuşmasını, nasıl iletişim kurmasını ve söylenene karşı nasıl tepki verileceğini öğrendim. En önemlisi yoğun tempoda çalışmanın nasıl olduğunu ve bu tempo ile başa çıkmasını öğrendim.

İş hayatımın dönüşüm noktasıdır staj.

Saygılar.
Fakir Yazar.

Yorumlar ( 3 )
Yorum ekle
  • Esma Kıdem

    en düşük 435 lira mı biraz da şirkete bağlı sanırım bu durum. Valla genelde bir üst sınıf stajda fotokopi ve ayak işleri dışı birşey yapmamış iş yerlerinde. Stajyerleri ayak işçisi olarak kullanıyorlar…

    • Fakir

      Konuşun arkadaşlar ben buraya fotokopi çekip çay getirip götürmeye gelmedim öğrenmeye geldim diye. Olmadı gidin okul ile konuşun.

  • berdan

    Hep merak ettiğim bir soruydu. Siz fazlasıyla cevap vermişsiniz. Teşekkürlerimi sunuyorum.