Apple İçin Çalışmanın Avantajları

Merhaba Fakir Yazar Okurları;

Dünya üzerinde belki milyonlarca şirket ve bu şirketlerin de sayısını bilmediğimiz kadar çok çalışanı vardır. Maalesef bu çalışanların çoğu da iyi şartlarda ve iyi bir maaşla çalışmıyorlar. Birçoğu karın tokluğuna çalışıp sadece ev kirasını ve faturalarının bir kısmını ödeyebiliyor. İş yerinde hayati tehlikeye maruz kalanlar da var. Ama bazı şirketler de var ki insanı işe gitmeye sabırsızlandırıyor.

Apple da bu şirketlerden birisi. Dünyada iyi şeyler yapmak, para kazanmak, öğle yemeğinde güzel yemekler yiyebilmek ve patronlarının birkaç haftada bir verdiği partilere katılmayı seviyorsanız Apple’da çalışmanız gerekir. Yani Apple size çalışırken gerçekten mutlu olabileceğiniz bir iş sunuyor. Ama bildiğimiz gibi herkes Apple için çalışamaz. Gerçekten çok zeki insanları işe alıyorlar. Çalışanlarının da haklarını sonuna kadar korurlar. Seyahat yardımından indirimlere kadar birçok avantajı da sizlere sunuyorlar.

Apple, Çalışanlarının Haklarını Savunur

Şimdi Apple için çalışmanın ne gibi avantajlarının olduğuna bir göz atalım.


Olumlu Liderlik

Bir başkası için çalışmak her zaman zordur. Her zaman sizden işlerinizi eksiksiz ve doğru yapmanız beklenir. Sürekli denetlenirsiniz. Ama iyi bir patronunuz varsa ve şirketi de doğru bir şekilde yönetiyorsa işler çok farklı olabilir. Saygı duyduğunuz bir kişi için daha başarılı işler ortaya çıkarabilirsiniz. Tim Cook da öyle bir kişi. Steve Jobs öldükten sonra Apple’ı devraldı ve çok iyi işler yaptı. Çalışanların yaptığı ankette de yüzde 94 gibi yüksek bir oranda iyi bir lider olduğu sonucu ortaya çıktı. Dünyadaki kaç çalışan patronlarından bu kadar memnundur ki?

Tim Cook

Yüksek Maaş

Herkes Apple’ın yıllık ne kadar para kazandığını bilir. Çoğu ülkeden daha fazla gelire sahiptirler. Her yıl insanların sevdiği yeni ürünler çıkardıkları için de bu durumun değişmeyeceğini söyleyebiliriz. Apple’daki birçok çalışan şirketin gelirinin bir kısmını kendileriyle paylaşmasından memnun olsa gerek. Ortalama bir yazılım mühendisi de yıllık olarak 76.000-100.000 dolar arası bir ücret alıyor.

Apple Çalışanları Yüksek Maaş Alıyor

Özgür Çalışma Ortamı

Her şirket gibi Apple da çalışanları üzerinde kontrol sahibi olmayı sever. Şirket, çalışanlarının iletişimlerini takip eder çünkü teknolojik sırların dışarıya sızmamasını ister. Ama şirket içindeki çalışma ortamına gelecek olursak her çalışan sadece kendi işiyle meşguldür. Çalışanların özgürce çalışabilmeleri için her türlü imkan sağlanır. Hatta bir çalışana göre çok fazla bağımsızlık söz konusuymuş.

Özgür Çalışma Ortamı

Olgun Çalışma Ortamı

Apple çoğu şirket gibi gençlerle çalışmak yerine 30-50 yaş arasında olup çok fazla tecrübeye sahip kişilerle çalışır. Televizyonlarda tasvir edilen teknoloji şirketlerinden çok farklı bir yapıya sahiptirler.

Olgun Çalışma Ortamı

Yarı Zamanlı Çalışanlar Bile Çok Para Kazanır

Zaten tam zamanlı çalışanların ne kadar para kazandıklarını yazmıştım. Apple’da yarı zamanlı çalışanlar bile çok yüksek ücretler alırlar. Mevcut çalışanlar arasında yapılan anketlerde, yarı zamanlı çalışanların tek sorununun tam zamanlı çalışmamak olduğu sonucu çıkmış. Onun dışında iyi bir maaş aldıkları ve başka sorunlarının olmadığı görülmüş. Mutlu çalışanlara sahip bir şirket genellikle başarılı bir şirkettir. Bu, Apple’ın başarısının ardındaki önemli bir itici güç olabilir.

Apple’da Yarı Zamanlı Çalışanlar da Yüksek Maaş Alıyorlar

Çalışanlarına Özel İndirimler

Apple ürünlerinin fiyatlarının yüksek olduğunu hele ki Türkiye’deki vergiler yüzünden daha da pahalı olduğunu hepimiz biliyoruz. Apple piyasadaki en iyi ürünleri ürettiği gibi bu ürünleri de en yüksek fiyatlara satıyor. Buna rağmen insanlar her yeni üründe mağazaların üründe kuyruklar oluşturuyor. Bir Apple çalışanı olmanın faydalarından biri, çalışanların “şaşırtıcı” ve “harika” olarak adlandırdıkları indirimleri almanızdır. Sonuçta, o çalışanlar ürünü yaratmaya yardım ettiler. İndirimi de sonuna kadar hak ettiler.

Apple Ürünleri Apple Çalışanlarına İndirimli

Daima Yeni Şeyler Öğrenirsiniz

Apple’da çalışıyorsanız her geçen gün daha zeki olacağınıza emin olabilirsiniz. Daha zeki olmak da asla kötü bir şey değildir. Apple, her geçen gün ortaya çıkardığı yeni teknolojilerle öğrenilecek yeni şeylerin varlığını bizlere sunuyor. Eski bir çalışanın “Apple bana kod hakkında düşünmeyi öğretti” sözünü de bilmemizde fayda var. Apple çalışanlarına daha farklı bakış açısıyla düşünmeyi öğretir.

Sürekli Yeni Şeyler Öğrenirler

Apple Çalışanları Çok Zeki

Steve Jobs, Apple’da sadece A seviyesindeki insanları görevde olmasını isterdi. Jobs, en iyisi olma vizyonuna sahipti. Şu anki Apple’ı düşündüğümüzde de kendisinin ne kadar haklı olduğunu girebiliyoruz. Apple’da işinde uzman olmayan kimsenin olmadığından emin olabilirsiniz. Bir çalışan bu durumu şöyle ifa ediyor: “Her departmanda dahilerle çalışıyoruz. Dünyada bu lükse sahip kaç insan var?”

Apple’da Sadece Dahiler Çalışabilir

Devasa Bira Partileri

Şirket ve parti lafları bizim ülkemizde çok da yan yana kullanılan kelimeler değil. Ama Apple birkaç haftada bir çalışanları için bira partileri düzenliyor. Çoğu şirket yılda 1 parti bile veremezken Apple bunu birkaç haftada bir yaparak çalışanlarının morallerini ve motivasyonlarını her zaman üst seviyede tutar. Bu partilerde bazen sanatçılar da sahne alır.

Bira Partileri

İlerlemek İçin Mükemmel Bir Yer

Apple, sadece en iyiye ulaşmak ve en iyiyi üretmek için kurulmuş bir şirkettir. Eğer şirket içinde ilerlemek istiyorsanız bunun için harika bir yerdir. Apple, sürekli yeni bir teknolojinin eşiğindedir ve bu konuda diğer şirketlere de öncülük eder. Yeni bir şeyler icat edip üretecek kadar zekiyseniz o merdivenleri tırmanmak sizin için çok da zor olmayacaktır.

İlerlemek İçin Mükemmel Bir Yer

İyi Bir Özgeçmişinizin Olmasını Sağlar

İşe yeni bir çalışan alırken tecrübe aramayan şirket yoktur. Sonuçta, deneyimler çoğu durumda bir şirketin başarıya ulaşmasını sağlar. Bu nedenle yeni bir işe ya da yeni bir kariyere geçmek isteyen herkese güçlü bir özgeçmiş gereklidir. Özgeçmişinizde Apple adının olması, istediğiniz işe girmenizi sağlayacaktır. Zaten dünyanın en başarılı şirketlerinden birine katılmışsanız sizi kim işe almak istemez ki?

Apple Size İyi Bir Özgeçmiş Sağlar

Harika Yiyecekler

Harika yiyecekleri seviyorsanız ve Apple’da çalışıyorsanız 2 kat şanslısınız demektir. Apple çalışanları şirketteki yemeğin gerçekten çok iyi olduğunu söylüyorlar. Bir çalışan şimdiye kadar hayal edebileceğiniz en iyi yemek servislerine sahip olduklarını belirtti. Yemekler genellikle iOS veya OS X ekipleri için ücretsizdir.

Yemekler Harika

Apple, Çalışanların Çalışmasına Yardımcı Olur

Çalışmak için herhangi bir probleminizin olmadığından emin olmak isteyen kaç şirket vardır ki? Apple, çalışanlarına her gün rahat çalışabilmeleri için çeşitli yardım programları sunmaktadır. San Fransisco Körfezi bölgesinin dört bir yanından çalışanları işe getirip götürmek için servislere sahip. Ayrıca tren veya otobüste çalışmak isteyenler için de yardımda bulunuyor. Bu yardımlar, bir şirketin çalışanlarına sunabileceği en harika şeylerden birisi değil mi?

Apple, Çalışanlarına Her Türlü Yardımı Yapıyor

Dünyada Bir Fark Yaratıyorlar

Apple’da çalışan insanlarla konuşurken bir şey fark ediyorsunuz. O çalışanlar dünyada bir fark yarattıkları duygusuna ve iyi bir iş çıkardıkları hissine sahiptirler. İnsanların hayatlarını daha güvenli veya daha kolay yapmak için yeni bir teknoloji yaratan bir ekibin parçası olduğunuzda bu tür duyguları hissetmemek imkansızdır. Sabahları erkenden uyanıp işe gitmeyi seven insanlar bunlar.

Dünyada Fark Yaratıyorlar

Son olarak umarım bu tür şirketlerden bizim ülkemizde de olur ve insanlar sevdikleri işleri yapıp hak ettikleri maaşı alabilirler. Ayrıca Apple için olmasa da 2013 yılında çıkan Genç Çıraklar adlı filmi izlemenizi öneririm. Böylece Google’da çalışmanın nasıl bir şey olduğunu görebilirsiniz.

Saygılar.
Fakir Yazar Kürşat.

 

Yorumlar ( 6 )
Yorum ekle
  • Enes Şafak

    Apple için çalışmak bizler için umutsuz bir vaka 🙂 biz kendimizi kurtarma derdindeyiz biz kim apple kim 🙂 güzel bir makele teşekkür ederim

  • Yusufcan Aksu

    Apple’ın başarısının en büyük sırlarına değinmişsiniz. Siz çalışanınıza ne kadar önem verip isteklerine kafa yorarsanız o da işini o kadar iyi yapar ve sizi başarıya götürür. Ülkemizde ve dünyanın bazı kısımlarında çalışana köle olarak bakılması başarısızlığı getiren en büyük etken.

    • Fakir

      Çok güzel bir yorum. Çalışana ne yazık ki değer verilmiyor 🙁

  • nejdet deliburun

    Ülkemizde göremeyeceğimiz bir şirket 🙂 Çalışanı olmak da o kadar kolay değildir. 🙂

  • Süleyman ÖZKAN

    Apple ile benzer çalışma şartlarına ve imkanlara sahip bir kaç reklam şirketi biliyorum ülkemizde.
    İşe giderken taksiyle gitmeyi seçersen, hemen giriş de taksi parasını alıyorsun. O gün sadece yarım saatlik bir işin varsa, istediğin saatte gelip işini halledip gidiyorsun.
    Her yıl başarılı personeli ödüllendirmek için partiler veriliyor. Bu partilerde 20.000 – 30.000 dolarlık saatlerin hediye edildiğini bile gördüm.
    İşlerin yoğun olduğu dönemlerde fazla mesai yapanlara ekstra ücretin dışında, yoğunluk kalkınca yut dışı tatilleri hediye ediliyor.
    Maaşları da Apple dan aşağı değil.
    Yani bizde de bu olanakları sunan şirketler var.
    Kişi kendini geliştirdikten ve yeterliliğini ispatladıktan sonra, üç kuruşa köle gibi çalışmak durumunda almaz. Ne iş olsa yaparım diyenden geçilmeyen bir ülke de, bu tür imkanları sunan şirketlerde çalışanların sayısı elbette çok çok az olacak, ve bizle Apple ve benzeri şirketlerin çalışanlarına sundukları imanlara “Vay bee..” diyeceğiz.

    • Fakir

      Harika bir yorum gerçekten. Bunun için eğitim ve kendini geliştirmek önemli. Genelde okuyan adam da pek sabırlı davranmıyor araştırmıyor iş için koşuşturmuyor. Üşenip polis, banka memuru yada normal devlet memuru oluyor.