5G Hakkında Bilmeniz Gerekenler!

5G’nin gelişiyle birlikte teknoloji de gelişiyor ve değişiyor. Buna yetişmemiz için de bilmemiz gereken bazı şeyler var. 5G’nin hazırlıkları neredeyse 10 yıldır yapılıyor. Ve nihayet 5G somut olarak gerçek hale gelmeye başladı. Şirketler, 2018 yılında 5G’yi bazı şehirlerde kullanmaya başladılar ve mobil 5G, 2020 yılında beklenenden çok daha kapsamlı şekilde birçok ülkede kullanılıyor olacak. Tabii, bu durum da en iyi 5G hizmetini veren şirketin hangisi olduğunun tartışılmasına neden oluyor. Bu kapsamda birçok telefon üreticisi de 5G destekli telefonlarını hızla satışa sunuyor.

Aşağıda, 5G hakkında bilmek isteyeceğiniz her şeye cevap bulabileceksiniz.

5G Hakkında Bilmeniz Gerekenler!
5G Hakkında Bilmeniz Gerekenler!

5G Nasıl İşler?

5G’nin nasıl çalıştığını açıklamadan önce, ne olduğunu açıklamak muhtemelen daha iyi bir fikir olacaktır. 5G, mobilde şu an kullandığımız 4G LTE geniş bant bağlantısının yerini alacak olan yeni nesil bağlantıya verilen isimdir. 5G ile bağlanarak daha hızlı indirme ve yükleme hızlarına sahip olacağız. Gecikme, ping, kablosuz ağlar ile iletişim kurmak için gereken süre gibi birçok şeyde azalmalar olacaktır.

5G Nasıl İşler?
5G Nasıl İşler?

Geleneksel 4 LTE ile 5G birbirlerinden farklıdırlar. Spektrum bantlarından itibaren 5G’nin iç yapısında bilmemiz gereken şeyler vardır.

Spektrum

5G, LTE’den farklı olarak üç farklı tayf bandı üzerinde çalışır. Bu, önemli görünmüyor olsa da günlük kullanım üzerinde dramatik bir etkiye sahip olacaktır.

Düşük bant spektrum ayrıca 1 Ghz’in altındaki spektrum olarak da tanımlanabilir. Tepe veri hızları 100 Mbps civarındadır. Düşük bant spektrum harika kapsama alanı ve penetrasyon sunarken, hızları büyük bir dezavantajdır.

Orta bant spektrumu düşük banda göre daha hızlı kapsama ve daha düşük gecikme sağlar. Orta bant spektrum ile 1 Gbps zirve hızlarını görebilirsiniz.

Yüksek bant spektrumu çoğu insanın 5G denildiğinde aklına gelen şeydir. Genellikle mmWave olarak adlandırılır. Yüksek bant spektrum 10 Gbps kadar zirve hızları sunar ve çok düşük gecikme hızlarına sahiptir. Yüksek bandın en büyük dezavantajı düşük kapsama alanına sahip olması ve bina penetrasyonunun zayıflığıdır.

5G’nin Kullanım Alanları

5G Kullanım Alanları
5G Kullanım Alanları

Kişisel Araçlar

Birçok büyük metropolde LTE bağlantısı günün yoğun olan saatlerinde yavaşlıyor. 5G kullanıldığında ise bu tür sorunlar ortadan kalkacaktır. Ayrıca kişisel araçlar da 5G bağlantısı sayesinde yoldaki diğer araçlarla iletişim halinde olacak, yol koşulları hakkında diğer araçlardan bilgi alacak, sürücü ve otomobil için performans bilgileri sunacaktır. İlerideki araçların fren durumunu öğrenerek çarpışmaları önleyecek ve binlerce hayatı kurtarabilecektir.

Kamu Güvenliği ve Altyapı

5G, şehirlerin ve belediyelerin daha verimli çalışmasına imkân verecektir. Kamu hizmeti veren şirketler sensörler sayesinde sel gibi afetlerde gerekli bölümleri uyarabilirler. Sokak ışıklarının gereksiz yanması önlenebilir ve güvenlik kameralarının daha hızlı görüntü aktarması sağlanabilir.

Uzaktan Kumanda Cihazı

5G, oldukça düşük gecikme hızına sahip olduğundan ağır makinelerin uzaktan kumandayla kontrol edilmeleri mümkün olabilir. Birincil amaç tehlikeli ortamlardaki riski düşürmek olsa da aynı zamanda özel becerilere sahip teknisyenler dünyanın herhangi bir yerinden makineleri kontrol edebilirler.

Sağlık Hizmeti

5G, son derece güvenilir düşük gecikmeli iletişim bileşeni olarak sağlık bakımını değiştirebilir. Fizik tedavi, hassas cerrahi ve hatta uzaktan cerrahi tedavi önümüzdeki yıllarda 5G ile tüm dünyaya yayılabilir. Doktorların, hastaları uzaktan izleyebilmesi için kitlesel sensör ağları oluşturulabilir.

5G’yi Ne Zaman Göreceğiz?

Yaşadığınız bölgede 5G’yi ne zaman görebileceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Bu durum, yaşadığınız bölgeye göre değişiklik gösterir. Dünyada bazı bölgelerde şimdiden 5G kullanılmaya başlandı. Ama gelişmiş ülkeleri temel alırsak tüm bölgelere 5G’yi yaymak birkaç yıl sürecektir. Her şirketin, 5G’yi kullanıma sunmak için farklı stratejileri vardır.



Cevap Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


Tavsiye Yazılar