Ticari ilk lolipopun 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkmasıyla birlikte, çağdaş tarihçiler ve şeker yapan herkes bu ilginç ve benzersiz şeker ürününün kökenlerini deşifre etmeye çalışmıştır. Lolipop, sert bir şekerdir ve tüketilebilmesi için altına bir çeşit sopa veya günümüzde plastik takılır. Yalanarak da tüketilir.
Tarihteki İlk Lolipoplar
Tarihçilerin bulgularına göre de lolipop, modern zamanlardan önce de birçok kez böyle kullanılmış ve örneklerini geçmişte görmek mümkün. Taş Devri’nde avcılık ve toplayıcılıkla hayatta kalan insanlar, balı kovandan alıp yemek için sopa kullanırlardı. Bu bal yalama işini de lolipopun bildiğimiz ilk oluşumu olarak nitelendirebiliriz. Eski Mısırlılar da yemeklerden sonra bal, fındık, meyve ve otları karıştırıp top haline getirerek yerlermiş. Bal, yapışkan bir madde olduğu için ilk lolipopların yapımında kolay sağlamıştır. Bu uygulama, aynı zamanda lolipopun gelişimine dair ilk işaretlerdendir.
17. Yüzyıldan İtibaren Lolipopun Gelişimi
Arkeolojik bulgular, modern zamanlardan önce lolipop yapımında koruyucu olarak bal kullanıldığını kanıtlıyor. Zaman ilerledikçe yani 17. yüzyıldan sonra sınırlı miktarda bal ve bol miktarda şeker kullanılmaya başlandı. Böylece atalardan gelen tarif tahrip edilmiş oldu. Londra genelinde de tüm sokak satıcıları lolipop satmaya başlamıştır. Lolipop kelimesi de ilk olarak 1784 yılında Londra Chronicle gazetesinde çıktı. Charles Dickens gibi 19. yüzyıl yazarlarının romanlarında da ara ara lolipop kelimesi kullanılmaya başlandı. Bu dönemde lolipop kelimesi, kişinin ağzına attığı tatlı anlamında kullanılıyordu.
Lolipop’un çeşitli şekilleri yıllar ilerledikçe popüler olmaya devam etti ve birçok raporda 19. yüzyılın ortalarında Amerikan ve İngiltere dâhil birçok ülkede kullanımının arttığı belirlendi. Hatta Amerikan iç savaşı yıllarında çocukların kalemlerinin üstlerine küçük şekerler yerleştirilmişti. Bu da modern lolipopun ilk göstergelerinden birisi olmayı başardı. Dünya çapındaki birçok şeker üreticisi de lolipopun para kazandırma potansiyelini fark ederek planlar oluşturmaya başladılar. Bu üreticilerden en ünlüsü de Amerikan şeker üreticisi George Smith’tir. Smith, 1931 yılında bu şekere ve adına patent almayı başardı. Birçok şirket de otomatik makineler icat ederek lolipopun seri üretimine geçtiler. Böylece saatte 2400 çubuğa kadar lolipop üretebiliyorlardı. 1932 yılında Büyük Buhran geldiğinde işsizlik ve yetersiz beslenenlerin oranı yüzde 25’i buldu. Durum böyle olunca lolipop ve diğer tatlılara olan talep yok denilecek kadar azaldı. Bradley Smith Şirketi de lolipop dâhil şeker üretimini durdurmak zorunda kaldı.
Günümüzde Lolipop Üretimi
20. yüzyılda McAviney Şeker Şirketi ve Racine Şekerleme Makinesi, lolipop satan en ünlü şirketlerden bazılarıdır. Modern zamanlarda çok uluslu küresel şirketler, onlarca çeşitte ve şekilde yeni tarifler üretmiştir. Spangler Candy Şirketi (ünlü Dum Dums ve Saf-T-Pops çeşitlerinin yaratıcısı), ABD’de günde 3 milyona yakın lolipop üretmektedir. Bu yeni tariflere ve üretim şekillerine bakılacak olursa lolipopun popülaritesi daha uzun süre yükselmeye devam edecektir. Ayrıca kültürümüzün ve diyetimizin de bir parçası olacaktır.
Çocukluğumun vazgeçilmezi Horoz Şeker ve Elma Şekerden vazgeçmem… 😀
Saygılarımızla…