Tutankamon Laneti – Çocuk Firavun

Tutankamon, MÖ 1332-MÖ 1323 yılları arasında yaşamış Mısır’ın 18. firavunudur. IV. Amenhotep (Akhenaton)‘unoğlu Nefertiti’nin ise üvey oğlu ve damadıdır. Bilinenin aksine Tutankamon Mısır tarihinde başarı veya başka nedenlerle bilinen önemli bir firavun değildir. Onun bu kadar bilinmesini sağlayan olay ise mezarında olduğuna inanılan lanettir.

Tutankamon’un Mezarı

Henüz 19 yaşındayken ölen Tutankamon’un mezarı 1922 yılında Krallar Vadisi’nde şans eseri bulunmuştur. Diğer firavun mezarlarının aksine Tutankamon’un mezarı, mezar soyguncuları tarafından soyulmamış hatta mezarına o güne kadar giren bir kişi bile olmamıştır.

Mısır Hanedanı’nın 18. firavunu olan Tutankamon aslında Mısır tarihindeki önemli hükümdarlardan biri değildir ve 19 yaşında aniden hayatını kaybetmiştir. Onu bu kadar ünlü yapan 1922 yılında Krallar Vadisi’ndeki mezarlığının keşfedilmesidir. Gerek hastalığı gerek “Lanetli Kraliçe Nefertiti” ile akrabalığı gerekse erken yaştaki ölümü onun hakkında lanet dedikoduları çıkarmıştı.

Howard Carter adındaki İngiliz arkeolog, Krallar Vadisi üzerinde 1922 yılında yaptığı araştırmalarda şans eseri Tutankamon’un mezarını keşfeder. Kızı ile birlikte içeri giren İngiliz arkeolog, mezar ve değerli eşyaları bularak çok büyük bir keşfe imza atmış olur. Fakat mezarın açılması ile birlikte Tutankamon’un laneti ile ilgili dedikodular tekrar gündeme gelir.

Tutankamon’un Laneti

tutankamonun-laneti

Mezarı keşfeden İngiliz arkeolog Howard Carter’ın uğur getirdiğine inandığı kanaryası mezarı açtığı gün bir kobra yılanı tarafından öldürülür. Kobra yılanı kanaryayı öldürdükten sonra onu yemeden usulca uzaklaşır. Kobra Antik Mısır Devletinde hükümdarlık, güç ve intikam simgesi olarak kabul edilmekteydi. Tabi bu olay lanet dedikoduları için yeterli değildi. Sonrasında arka arkaya yaşanan tesadüfler zinciri Tutankamon’un laneti dedikodularını güçlendirdi. Özellikle mezarın keşfinin ardından İngiliz arkeolog için finansal destek sağlayan iş adamı Carnavron kan zehirlenmesi geçirerek öldü.

Sonrasında mezarlığı ziyaret eden kişiler arasında seri ölümler gerçekleşmeye başladı. İlk olarak Amerikalı iş adamı George Jay Gould, mezarı ziyaret etmesinin ardından 24 saat içerisinde öldü. Aynı şekilde arkeolog’un yardımcıları A. C. Mace ve Richard Bethell’de kısa süre içerisinde vefat ettiler. Bu ölümlerin hepsinin ortak noktası ile “ani ateş nöbetleri” olarak gösterildi.

Mumyanın kaç yaşında olduğunu öğrenmek amacıyla X ışınları ile deney yapmak için mezarı ziyaret eden Radyolojist Archibald Reid, ziyaretinden sonra 24 saat içerisinde öldü. Lord Carnavron’un arkadaşı Lord’un ölümünden sonra çalışmalar için finansal destek vermeye başladı. Araştırmaları görmek adına mezarı ziyaret ettikten sonra 24 saat içerisinde öldü.

Ölümlerin hepsi “ani başlayan yüksek ateş” nedeniyle gerçekleşti. Bu nedenle uzun zaman boyunca ölümlerin zehirli bir gaz veya daha önce alışılmadık bir bakteri nedeniyle olduğu düşünüldü. Fakat bu düşünceyi kesinleştirecek herhangi bir bilimsel kanıt hiç bir zaman bulunamadı.

Mezar 1972 yılında Londra‘ya getirildi ve bir müzede sergilenmeye başladı. Sonrasında ise Amerika‘ya götürülerek sergi devam etti. Müzelerde sergilenmesi süresince de gizemli ölümlerin yaşandığı iddia edildi ama bu konu hurafeden ileriye gitmedi.



Tutankamon Laneti – Çocuk Firavun” için 2 yorum

  • 16 Temmuz 2018 16:23 Hakan Yöntem Cevapla

    Akraba evliliği nedeni ile sakat doğmuş bir firavun. Filmlere bile konu oldu. Kocaman piramitleri yapan bir millet hastalıklara çare bulamıyor. İlginç.

    • Defne Nil

      17 Temmuz 2018 16:01 Defne Nil Cevapla

      Genetik hastalıkların birçoğu günümüzde bile tedavi edilemiyor. Sadece semptomları hafifletme şeklinde tedaviler yapılabiliyor. Akraba evliliği konusunda katılıyorum. Mısır hanedanlığındaki firavunların yaşam süresi sürekli olarak azalmış. Bu yaşam süresinin azalmasının en büyük nedeni kesinlikle akraba evliliği.

      Tutankamon’un öz annesi ile ilgili kesin bir bilgi yok. Üvey annesinin nefertiti olduğu biliniyor. Akhenaton’un ise öz oğlu. İlerde ise Nefertiti ile Akhenaton’un kızı ile evleniyor. Yani üvey kardeşi ile evleniyor.

      Ayrıca Tutankamon’un mumyasından alınan DNA örnekleri sonucunda annesi ve babasının öz kardeş olduğu saptanmış. Yani Tutankamon’un annesinin adı tam olarak bilinmese de Akhenaton’un öz kız kardeşi olduğu biliniyor.

      Mısır Hanedanlığındaki ilişkiler kısacası akraba evliliğinden öte ensest ilişkiye dönmüştü. Tabi genetik hastalıklar bu nedenle gittikçe arttı ve Tutankamon geriye erkek çocuk bırakamadan öldü. Böylece hanedanlık aile değiştirdi.

Cevap Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


Tavsiye Yazılar
Lolipopun Tarihçesi

Ticari ilk lolipopun 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkmasıyla birlikte, ça …