Kalp Krizi Riskleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ülkemizde her yıl milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olan kalp krizi en dikkat edilmesi gereken hastalıklardan biridir. Kalbi besleyen atardamarlarda ani tıkanma, kalbe oksijen gitmemesi ve kalp dokusunda hasar oluşması gibi nedenle kalp krizine yol açmaktadır. Özellikle kalbe kan akışını sağlayan damarlarda kolesterol ve yağ birikmesi nedeniyle oluşan damar sertliği kalp krizi riskini artırmaktadır. Filmlerde sıkça izlediğimiz kriz sahnelerinde de olduğu gibi aniden gelen kalp krizi birkaç dakika sürebilir ve şiddetli ağrıya neden olabilir. Kalp krizi yüreği daraltan ani bir rahatsızlık olmakla birlikte günümüzde en sık karşılaşılan hastaların başında gelmektedir.

Kalp Krizini İşaret Eden Belirtiler

Ani belirtiler gösteren kalp krizi riskinde en önemli konu erken teşhistir. Kalp krizine dair belirtiler görüldüğü anda gerekli tedbirlerin alınması krizin atlatılabilmesi açsından hayati risk taşımaktadır.Kalp krizini işaret eden belirtiler arasında en sık karşılaşılanlar şunlardır;

Kalp Krizi Riskleri
Kalp Krizi Belirtileri

Göğüs Ağrısı

Göğsün orta kısmında baskı ve sıkışma hissi olarak ortaya çıkan ağrı kalp krizini işaret edebilir. Birkaç dakikadan uzun süren bu ağrılar kola, sırta, boyuna ve mideye de yayılabilir.

Nefes Alamama

Kimi zaman tek başına görülen nefes darlığı hissi, kimi zamansa göğüs ağrısıyla birlikte oluşabilir. Kalp krizi belirtileri arasında yer alan nefes alamama durumu çarpıntı ile birlikte görülebilir.

Baş Dönmesi

Kalp krizi belirtilerinden birisi de baş dönmesidir. Bu duruma bazen bayılma da eşlik edebilir.

Diğer belirtilerden bazıları ise kusma, çenede ağrı, aşırı yorgunluk hissi, bulantı, gibi durumlardır. Hem erkeklerde, hem de kadınlarda görülebilen bu belirtiler görüldüğünde erken müdahale hayati önem taşımaktadır.

Kalp Krizi Esnasında Yapılması Gerekenler

Kalp damarının ani tıkanması sonucu ortaya çıkan kalp krizinde yapılması gereken ilk şey 112’yi arayarak acil yardım çağırmaktır.Eğer kriz esnasında yalnızsanız bir yakınınızı arayarak durumdan haberdar edin.Ayaktaysanız hemen bir yere oturun ve bir şeyler yeyip içmekten kaçının.

Kalp krizi sırasında yapılması gerekenler şunlardır;

  • Kan akışını hızlandırmak için burun deliklerinizi kapatarak kuvvetli şekilde öksürün.
  • Kapalı bir ortamdaysanız kapıyı ve pencereyi açarak içeriye oksijen girmesini sağlayın. Ayrıca yanınıza gelecek kişinin sizi bulmasını da kolaylaştırmış olursunuz.
  • Yakınınızda aspirin varsa 1 bardak su ile birlikte aspirin çiğneyin.
  • Bir yere oturarak yanınıza gelecek kişileri bekleyin.

Kalp krizi geçiren kişinin yanındaysanız yapmanız gerekenler;

  • İlk yardımla ilgili bilginiz yoksa kalp krizi geçiren kişiye müdahale etmekten kaçının.
  • Acil yardım çağırdıktan sonra kişinin rahat bir yere uzanmasını sağlayın.
  • Hastanın üzerinde gömlek, kravat, kolye ve sıkı kıyafetleri gevşeterek rahat nefes almasını sağlayın.
  • Hastanın kan sulandırıcı tableti ya da dil altı hapı varsa kullanmasını sağlayın.
  • Hastayı soğuk ya da sıcak suyun altına sokmak tehlikelidir. Bu işlem hastaya daha da olumsuz sonuçlar yaşatmanıza neden olur.

Kalp Krizi Riskinden Korunmak İçin Önlemler

Günümüzde ani ölümlerin en sık görülen nedenlerinden olan kalp krizi riskinden korunmak için önlemler alınması gerekir. Öncelikli olarak günümüz şartlarında her ne kadar zor olsa da stresten uzak kalmaya çalışılmalıdır. Düzenli beslenme, düzenli uyku, stresten ve yorgunluktan uzak kalmak kalp krizi riskini önlemede faydalıdır. Ayrıca kalp krizi ve birçok hastalığı önlemek için günlük en az 30 dakika yürüyüş yapmak gerekir. Ayrıca doktor önerisi olmadan ilaç kullanmaktan da uzak durulmalıdır. Bilinçsizce kullanılan ilaçlar kalp ve damar sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir. Son olarak altı ayda bir düzenli olarak doktor kontrolünün de aksatılmaması önemlidir.

Saygılar.
Glsm.



Cevap Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


Tavsiye Yazılar
Yetişkinlerde Otizm

Yetişkinlerde görülen otizm belirtileri çocuklara göre farklılıklar göstere …

Alzheimer

Alzheimer hastalığı, beyin hücrelerinin kaybolmasına (dejenere olmasına) ve …