Rahim Duvarının Kalınlaşması

Endometrial hiperplazi, rahmin iç tabakasının (uterus) normalden çok daha fazla kalınlaşması olarak bilinir. Genellikle anormal vajinal kanamaya neden olur. Rahim duvarının kalınlaşması, bazı durumlarda herhangi bir tedavi olmaksızın normale dönebilir. Normale dönmezse, hormon tedavisi veya ameliyat gerekebilir. Tedavi genellikle başarılı olur ve kanserin gelişmesini engeller.

Rahim duvarının kalınlaşması nedir?

Rahim duvarının kalınlaşması, rahmin (uterus) kaplamasının kalınlaşmasıdır. Endometrium, rahmin iç astarına denilir. Menopoza girmeyen kadınlarda, bu astar her ay adet döneminde dökülür. Hiperplazi, aşırı büyüme anlamına gelir. Endometrium hiperplazisinde, endometriyumu oluşturan hücreler aşırı derecede çoğalır ve böylece kalınlaşır.

Rahim duvarının kalınlaşması
Rahim duvarının kalınlaşması

Kaç tür rahim duvarı kalınlaşması vardır?

Rahim duvarı kalınlaşmasının 2 türü bulunur. Atipisiz hiperplazide, daha çok hücre üretildiğinden rahim duvarı daha çok kalınlaşır. Bununla birlikte, hücreler normaldir ve kansere dönüşme olasılığı da düşüktür. Hücrelerin aşırı büyümesi zamanla kendi başına durabilir veya bunu yapmak için tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Atipik hiperlazide ise hücreler normal olmaz ve tedavi edilmezlerse kansere dönüşme olasılığı da yüksektir.

Kimler rahim duvarı kalınlaşmasına maruz kalır?

Rahim duvarının kalınlaşması, menopozdan sonra kadınlarda daha sık görülür, ancak menopoz öncesi genç kadınlarda da ortaya çıkabilir. Endometrial hiperplazi, progesteron hormonu tarafından dengelenmeyen östrojen hormonunun fazlalığından kaynaklanır. Bazı durumlar, bu dengesizliğe sahip olma olasılığınızı artırır ve endometrial hiperplazi bu durumda daha yaygın ortaya çıkar. Bununla birlikte, herhangi bir kadında, rahim duvarının kalınlaşması durumu gelişebilir. Bu hastalığın oluşma riski artıran bazı durumlar:

  • Kiloluysanız,
  • Bazı hormonal tedaviler gördüyseniz,
  • Daha önce çocuk doğurmadıysanız,
  • Polikistik over sendromuna (PCOS) sahipseniz,
  • Yumurtalığınızda bir tümör bulunuyorsa,
  • Meme kanseri tedavisinde kullanılan Tamoksifen adlı ilacı kullandıysanız,
  • Diyabetseniz, rahim duvarı kalınlaşmasının sizde görülme ihtimali bulunuyor.

Doğum kontrol hapları (oral kontraseptifler) kullanmak endometriyum kanseri riskini azaltır. Hapı uzun süre kullanan kadınlarda risk en düşük seviyede bulunur ve doğum kontrol haplarını kullanmayı bıraktıktan sonra 10 yıl daha bu koruma devam eder. Bununla birlikte, bir kontraseptif yöntem seçerken tüm risk ve faydalara bakmak önemlidir. Endometriyum kanseri riski dikkate alınacak tek faktördür. Farklı doğum kontrol türlerinin artılarını ve eksilerini doktorunuzla tartışmanız gerekiyor.

Endometriyal kanser, bazı ailelerdeki kadınlarda daha çok görülür. Bu aileler henüz keşfedilmemiş farklı bir genetik bozukluğa sahip olabilirler. Ayrıca, bu ailelerin bazılarında kolon kanserine yakalanmak için kalıtsal bir eğilim bulunur. Yüksek bir kolon kanseri riski ile birlikte yüksek bir endometrial kanser riski de vardır. Bu sendromlu kadınlarda bir noktada endometrial kanser gelişme riski yüzde 40-60 aralığındadır.

Rahim Duvarının Kalınlaşması
Rahim Duvarının Kalınlaşması

Rahim duvarı kalınlaşmasının belirtileri nelerdir?

Rahim duvarı kalınlaşmasının belirtileri biraz dikkatle kolaylıkla anlaşılabilir. Genellikle rahim duvarı kalınlaşmasında, vajinada normal düzeninizden farklı olan bir kanama görülür. Bazı kadınlar, her ayki düzenlerinden daha erken veya daha geç adet görebilirler. Eğer periyodlarınızı çoktan durdurduysanız ve menopoza girdiyseniz, beklenmedik kanamalarla karşılaşabilirsiniz. Hormon Replasman Tedavisi (HRT) aldıysanız, genellikle kanamanızın olmadığı bir zamanda kanama oluşabilir. Bazı kadınlarda rahim duvarı kalınlaşmasının belirtileri hiç görülmeyebilir ve hiperplazi başka nedenlerden dolayı test yapıldığında anlaşılabilir. Ayrıca rahim duvarı kalınlaşması cinsel ilişki sırasında ağrılara neden olur ve vücudunuz bu ağrılarla sizi uyarır.

Hangi testlere ihtiyaç var?

Rahim duvarının kalınlaşmasında genellikle ilk test olarak ultrason taraması yapılır. Bu, rahimdeki topaklar yumurtalıklardaki kistler gibi diğer kanama nedenlerini kontrol edebilir. Tarama ayrıca rahim tabakasının kalınlığını da ölçebilir. Menopoz geçiren kadınlarda bu durum özellikle yararlıdır. Menopozunuzdan sonra, rahim ağzı normal olarak çok incelir. Eğer ultrason taraması sonucunda kalın bir astara rastlanırsa, doktorunuz yeni testler ayarlayacaktır. Ama astar, 3mm’den az ise endometrial hiperplazi olasılığınız düşüktür.

Alınan doku örneğinin bir mikroskop altında analiz edilmesine biyopsi denilir. Endometrial biyopsi, genellikle siz ayaktayken uygulanır ve hiçbir anestezi gerektirmez. Vajinadan küçük bir tüple rahmin içine girilir, endometriyumun bir örneği emilir ve analiz için laboratuvara gönderilir. Bu prosedür rahatsız edici olabilir ve birkaç gün sonra hafif bir kanama ve hafif rahatsızlık görülebilir.

Histeroskopi, doktorun rahime girmesine izin vermek için kullanılan bir testtir. Bu, histeroskop adı verilen dar bir tüp benzeri alet kullanılarak yapılır. Vajina ve rahim boynundan rahminize doğru dikkatli bir şekilde geçer. Histeroskopun içinde bir bilgisayar ekranına resim gönderen bir video kamera bulunur. Bu, doktorunuzun rahmin içini görmesini ve belirli seçilmiş kalınlaşma bölgelerinden biyopsi almasını sağlar.

Rahim duvarının kalınlaşması nasıl tedavi edilir?

Rahim duvarının kalınlaşması tedavisi birçok farklı yöntemle yapılıyor. Atipisiz hiperlazide kanser görülme riski çok az olduğundan her zaman tedaviye de ihtiyaç duyulmaz. Atipisiz endometrial hiperplazi tedavisi, hastalığın birkaç ay içerisinde kendi kendine normale dönüp dönmediğini görmek için uygulanır. Eğer tedaviyi uyguluyorsanız normale dönme ihtimaliniz çok yüksektir. Atipisiz endometriyal hiperplazi olan kadınlar IUS (rahim içi sistem) kullanmayı düşünmeliler. Bu cihaz rahmin iç kısmında progestojen salgılar ve semptomları azaltır. Bir alternatif tedavi yöntemi olarak, altı ay boyunca her gün progestojen tabletler kullanabilirsiniz. Ama yan etkiler ortaya çıkabilir. Eğer kiloluysanız da, kilo verdikten sonra hastalığın geri dönme riskini azaltabilirsiniz.

Eğer atipik endometriyal hiperplazi varsa, doktorunuz muhtemelen rahminizin vücudunuzdan tamamen çıkarılmasını (histerektomi) tavsiye eder. Doktorunuz, rahmin iç yüzeyinde bir kanserin gelişmesini önlemeye çalışıyordur. Menopozdaysanız, yumurtalıklarınızın ve fallop tüplerinizin çıkarılması teklif edilebilir. Rahim duvarı kalınlaşması gebelik için sorunlara neden olabilir. Eğer hamile kalmak istiyorsanız ve histerektomi istemiyorsanız, seçeneklerinizi uzmanınızla konuşmalısınız. Bu gibi durumlarda rahim duvarının kalınlaşması tedavisi psikolojik baskılar yaratabilir. Altı ay boyunca hormon tedavisi görürseniz ve eğer biyopsi tedavinin işe yaradığını gösteriyorsa, bir histerektomiyi ailenizi tamamlayana kadar erteleyebilme şansınız olabilir. Endometrial hiperplazinin geri dönme ihtimalinin ve kansere dönüşme riskinin yüksek olması nedeniyle bir noktada histerektomi yapılması gerekiyor.

Başka bir alternatif tedavi yöntemi olarak rahim duvarı kalınlaşması bitkisel tedavi uygulanarak da iyileştirilebilir. Soğan kürünü adet bitiminden 2 gün sonra olmak üzere 6 ayda bir 15 gün süresince uygulayabilirsiniz.

Rahim duvarının kalınlaşması tedavisi sonrası ne yapmalısınız?

Rahim duvarının kalınlaşması tedavisi sonrasında sağlığınıza iyi bakmanız ve iyi bir diyet sürdürebilmeniz hayati öneme sahip. Böylece endometriyal hiperplazinin gelecekte tekrar ortaya çıkmayacağına emin olabilirsiniz. Sigara içmek ve obez olmak bu riski artırdığından, sigarayı tamamen bırakmanız ve kilo vermek için egzersiz yapmaya başlamanız gerekiyor. Sigara içmek aynı zamanda kadın infertilitesine de yol açtığından sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemelisiniz. Rahim duvarının kalınlaşması tedavisi sizin azminize göre kolay da zor da olabilir. Bunu aklınızdan çıkarmayın.

Rahim duvarının kalınlaşması nasıl sonuçlanır?

Rahim duvarının kalınlaşması sonucu çoğu durumda, atipisiz hiperplazi hormon tedavisi uygulanarak başarıyla tedavi edilir. Tanıdan 20 yıl sonra, her 100 kadından sadece 5’inde rahim kanseri gelişir. Hiperplazi tedaviden sonra geri dönebilir. 35 yaşının üzerindeyseniz ve kilonuz da oldukça yüksekse hiperplazinin geri dönme ihtimali yüksektir.

Atipik hiperplazi rahmin kanserine dönüşebilir. Rahim duvarının kalınlaşması sonucu tanıdan 20 yıl sonra, atipik hiperplazi tanısı alan her 100 kadından yaklaşık 28’inde rahim kanseri gelişir. Bununla birlikte, kanser gelişmeden önce histerektomi gerçekleştirilirse kanserin oluşma riski ortadan kaldırılmış olur. Endometrial hiperplazi için bir histerektomi sonrası büyümek için hiçbir endometriyum kalmadığından bu hastalığın geri dönme riski de olmaz. Endometrial hiperplazi neden olduğu anormal kanama nedeniyle genellikle komplikasyonlara neden olduğundan hızlı bir şekilde tespit ve tedavi edilir.

Saygılar.
Kürşat.



Cevap Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


Tavsiye Yazılar
Yetişkinlerde Otizm

Yetişkinlerde görülen otizm belirtileri çocuklara göre farklılıklar göstere …

Alzheimer

Alzheimer hastalığı, beyin hücrelerinin kaybolmasına (dejenere olmasına) ve …