Sosyal Medya Bağımlılığı ve İlişkilere Etkisi

Teknolojinin gelişmesi ve internet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte akıllı telefonlar, tablet ve bilgisayarlar insan yaşamının vazgeçilmezi halini aldı. Çoğumuz daha gözümüzü açar açmaz telefonlarımıza sarılıp acaba kim ne yazmış, mail gelmiş mi ya da sosyal medyada kimler ne paylaşmış önce bir kontrol edip sonrasında elimizi yüzümüzü yıkamaya geçer haldeyiz. Sosyal medya demişken sosyal medya bağımlılığının da çağımızın en modern hastalığı olduğunu söylemek yalan olmaz. Yatıp kalkıp elimizde bir telefon ya da bilgisayar mesaj atıyoruz, konum bildiriyoruz, ne yedik ne içtiysek herkes görsün istiyoruz. ‘’Bunu tek ben yapmıyorum, herkes aynı’’ diye düşünebilirsiniz. Ancak sosyal medya kullanımının tuvalette dahi ara verilmeksizin kullanılması toplum olarak sürü psikolojisine büründüğümüzün bir kanıtı. Neden tüm hayatlarımızı sosyal medyaya bağlıyoruz ki? Peki sosyal medya bağımlılığı olarak adlandırdığımız bu durum ‘’Herkesin yaptığı bir şey’’ olarak görülse de bizim de şartlanmamız gereken bir durum mu sizce de?,

İnternet kullanımının yaygınlaşması ve sosyal medyanın insan yaşamının odak noktası olması ile birlikte günlük ilişkiler de zedelenmeye başladı. Aslında durum çok basit örneklerle açıklanabilir. Elinden telefonunu bırakamayan insanoğlu annesiyle, babasıyla, eşiyle, çocuklarıyla ya da arkadaşlarıyla sohbet yerine tüm vaktini sosyal medyada geçiriyor. İnsanlar artık aynı havayı teneffüs etseler de aynı ortamda birkaç kelimeyi zor kurar hale geldi. Haliyle bu durum yüzünden çıkan tartışmalar, bozulan arkadaşlıklar, yıkılan evlilikler ve neredeyse kaybolan hayatlar bile var. Sosyal medya bağımlılığı yüzünden cinnet geçirenleri dahi görüyoruz haberlerde. İnsan yaşamına ağır ağır entegre edilen sosyal medyayı her geçen gün daha da vazgeçilmez kılan nedir bilinmez. Ancak bu durumun günlük hayattaki ilişkileri gün geçtikçe yıkıp gittiği gerçeği de gözler önünde.

Sosyal Medya Bağımlılığı
Sosyal Medya Bağımlılığından Kurtulma

Sosyal Medya Bağımlılığından Kurtulmanın Yolları

Her şeyin internet üzerinden yürütülmeye başlandığı günümüzde elbette ki internet kullanımını sıfıra indirmek çok zor. Ancak sosyal medyaya aşırı bağımlılar için bu bağımlılıktan kurtulma yolları mevcut. Eğer günün tüm vaktini internette geçirmenizi gerektirecek bir işiniz yoksa sosyal medya bağımlılığını en aza indirmek için şunları yapabilirsiniz;

  • Akıllı telefon, bilgisayar ve tabletten mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.
  • Video, film vb. için telefon ya da bilgisayar yerine tv, dvd ve disc kullanmayı tercih edin.
  • Evinizde ya da iş yerinizde kullandığınız interneti sınırlandırın. Mümkünse sınırsız paketler kullanmayın.
  • İş yerinde sosyal medya kullanımını yasaklayan programlar kullanın. Bu sayede işgücü veriminizin de arttığını fark edeceksiniz.
  • Sosyal medya kullanan ebeveynler iseniz çocuklarınızın da sizden etkileneceğini düşünün. Özellikle 13 yaşından küçük çocuklarınızı facebook ve twitter kullanımından uzak tutun.
  • Yaptığınız en büyük yanlışlardan birinin özel yaşamınıza ait fotoğraf ve videoları sosyal medyada paylaşmak olduğunu unutmayın. Her an çektiğiniz fotoğraf ve video paylaşımları yerine unutmayı istemediğiniz anılarınızı paylaşarak paylaşımlarınızı en aza indirin.
  • Unutmayın ki sosyal medyada birçok sitenin amacı reklam ve ürün pazarlamadır. Siz kullanıcılar tüketim açısından bu sitelerin hedef kitlesisiniz. Ayrıca bu siteler için vazgeçilmez olmadığınızı da unutmayın.

Sosyal medya bağımlılığı arttıkça sevdiklerinizle hoş sohbetler eşliğinde içeceğiniz kahveler azalacak, komşu ziyaretleri kaybolacak ve neredeyse yüz yüze aşk da kalmayacak gibi görünüyor. Nasıl ki çay, sigara ve kahve bağımlılık yapıyorsa sosyal medyanın da bunlardan farkı yok. Bu bağımlılıktan kurtulmak sadece sizin elinizdedir. Gerçek yaşamın tadını çıkarmak yerine sanal alemde kaybolarak bir gün sevdiklerinizin sizden uzaklaştığını fark ettiğinizde üzülmeyin. Kısaca yaşamda en güzel gerçeklerin günlük hayatta yaşandığını unutmayın.

Saygılar.
Glsm.



Cevap Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


Tavsiye Yazılar