Çevrimiçi Oy Sistemine Niye Geçmiyoruz?

İnterneti birçok çevrimiçi işlem yapmak için kullanıyoruz. Bankacılık işlemleri, alışveriş, çevrimiçi ilişkileri yönetmek ve çevrimiçi oyunlar oynamak da bu işlemlerden sadece birkaçıdır. Peki neden teknolojinin bu kadar ilerlediği zamanda çevrimiçi oy vermiyoruz? Hala analog (şu anki sistem) olarak oy veriyoruz. Yani hepimiz oy verebilmek için önce sıraya giriyoruz, oylama kabininde oyumuzu verip sonra da zarfı sandığa atıyoruz.

Ülkenin dört bir yanındaki milyonlarca insan şu güne dek birçok defa oy kullandı. Bazen de o gün çıkan aksiliklerden dolayı oy veremediler. Seçimin olduğu günlerde de o günkü hava durumu hakkında birçok hava durumu tahmini yapılır. Güneşin ya da yağmurun seçimleri etkileyip etkilemeyeceği anlaşılmaya çalışılır.

Bilgisayarlarımızda, hatta akıllı telefonlarımızda evden oy kullanabilseydik eğer, bu çok daha kolay olmaz mıydı? Neden çevrimiçi oy kullanamıyoruz? İnternet sayesinde oylama maliyeti düşecek, seçim sonuçlarının açıklanma süresi kısalacak, oyların çalınması gibi sorunlar ortadan kalkacak ve seçime katılım oranı artacaktır. Oy verebilme hakkı bulunan 50 yaş altı nüfusun yarısından çoğu da, oylarını elektronik ortamda kullanabileceklerse katılma oranlarının daha yüksek olacağına inanmaktadırlar.

Kısacası, çevrimiçi oy verme, genç seçmenler üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

Gençler Çevrimiçi Oy Vermeyi Destekliyor
Gençler Çevrimiçi Oy Vermeyi Destekliyor

Estonya’da Çevrimiçi Oy Verilebiliyor!

2007 yılından itibaren Estonya’da çevrimiçi oy verilebiliyor. Her vatandaşın kimlik bilgilerinin doğrulanması için bilgisayara bir kart tarayıcısı bağlanıyor. İsteyen her vatandaş da çipli kimlik kartlarıyla bilgisayarları başından oy verebiliyorlar. 2015 yılındaki seçimlerde, Estonya’da oy verenlerin yaklaşık 3’te 1’i çevrimiçi olarak oyunu kullandı. Tabii çevrimiçi oy kullanmanın birçok tehlikeleri de var.

Hacklenmek?

Çevrimiçi oylamanın önündeki en büyük tehdit bir siber saldırıdır. Kötü niyetli hackerlar, oylama sistemine girebilirlerse sonuçları manipüle edebilirler. Bu tür tehditler son yıllarda hızla artmaktadır. Rus hackerlarının ABD seçimlerinden bilgi toplayarak ABD’nin seçimlerine müdahale ettiği söyleniyor. Oylama sistemini hedef alsalardı çok daha büyük sorunlar çıkabilirdi. Hackerlar, oylama sistemine erişim kazanmadan da birçok şey yapabilirler. DDoS saldırısı yaparak da çevrimiçi oy verme sürecini engelleyebilirler. ABD’deki birçok oy kullanma sisteminin seçim öncesinde, siber saldırıya uğradığı anlaşılmıştır. 7,5 milyon seçmen bilgisinin çalınmasına yönelik daha önce görülmemiş bir trafik dalgasının olduğu bildirilmiştir. Siber saldırıların çevrimiçi oylamayı zayıflatmak için başarılı olması da gerekmiyor. Sistemin hedef alınabileceği fikri bile güvene zarar verir.

DDoS Saldırısı Örneği
DDoS Saldırısı Örneği

Dolandırıcılık

Normal şartlarda analog seçimlerde, seçim sahtekarlığı çok zor yapılan bir şeydir. Çünkü oy verenler önce kimliklerini ve seçmen bilgi kağıtlarını görevlilere gösterirler. Ayrıca sandık görevlilerinin önünde o sandıkta oy verecek tüm seçmenlerin isim ve adreslerinin yazılı olduğu belgeler vardır. Ama oy verme işleri çevrimiçi olduğunda, aynı kişiye birden çok oy kullandırılabilir. Bunu kontrol etmek daha zordur. Ama analog sistemde aynı kişinin tekrar tekrar oy vermesi zordur. Alternatif yollar düşünüldüğünde, her seçmene bireysel bir kullanıcı adı ve şifre verilebilir. Ama böyle olursa da bilgilerinizi birisi yazabilir ya da kopyalayabilir. Bu nedenle 2017 yılında Estonya’da çevrimiçi oy vermeyi sağlayan çipli kimlik kartlarının kullanımı güvenlik sorunları nedeniyle bir süreliğine durdurulmuştur.

Yüz Tanıma Özelliği

Venezuela teknoloji şirketi Smartmatic, seçmenleri telefonlarında veya bilgisayarlarında doğrulamak için yüz tanıma özelliğini kullanan bir uygulama oluşturdu. Bu özellik, açık seçmen seçiminde ve yasama seçimlerinde seçmen kimliğini doğrulamak için Arjantin Ulusal Seçim Odasında kullanıldı. Ayrıca seçmenlerin iki kez oy kullanmadığından emin olmak için 2017’de Ermeni anketlerinde gönüllüler tarafından da kullanıldı.

Yüz Tanıma Özelliği
Yüz Tanıma Özelliği

Gizlilik

Şu anki oy verme  sistemimizde, neredeyse her şey gizlidir. Ama çevrimiçi oy verdiğimizde arkamızda dijital bir iz bırakmış oluruz. Bu bilgiler de istemediğimiz kişilerin ellerine geçerse büyük sorunlara yol açabilir.

Kişisel Güvenlik Açısından Ülkemizde Çevrimiçi Oy Sistemi Sağlıklı Değil!

A partisine mensup biri yada birileri B partisinden olan kişileri şantaj yaparak yada silah zoru ile Çevrimiçi Oy kullandırabilir bu durumda sağlıklı bir oylama olmaz. Ülkemiz için en iyi oylama şekli şuan ki sistem yani Okullarda güvenlik eşliğinde önce sıraya gir, oylama kabininde oyunu ver sonra da zarfı sandığa at.

Çevrimiçi oy sisteminin Türkiye’de hayata geçmesi yani herkesin evinde akıllı telefonundan bilgisayarından oy kullanabilmesi için ülkenin güllük gülistanlık cennet gibi sorunsuz olaysız terörsüz bir yer olması gerek.


Fakir Yazar’dan Devlet’e Örnek Çevrimiçi Oylama Önerisi

Uzunca düşündüm Ülkemizde online oylama nasıl olur? ve Verilen oylar çalınmadan? Herkesin bir E-devlet hesabı var ve bir kişinin birden fazla e-devlet hesabı olamaz tek bir hesabı olur.

Türkiye’de Çevrimiçi Oylama Nasıl Olur Alın Size Programcı Önerisi 

Şöyle; oy için okullarda oy verilmeye devam edilir çünkü güvenlik olması gerek. Oy odalarında görevli memur ve yine kapalı bir şekilde oy kullanma kabini mevcut olacak, kabinlerin içinde birer tane bilgisayar ve bilgisayarların ekranı sabit dokunmatik ekran (Bankomat Ekranı Gibi). Vatandaş oylamaya girmeden önce Tc Kimliğini odadaki görevliye verecek görevli sisteme Tc Kimlik numarasını girince kabindeki oylama ekranına kişinin Tc Kimlik Numarası ve Adı Soyadı yazacak altında da seçilecek partiler sıralanacak vatandaş dokunmatik ekrandan istediği adayı seçecek oyla deyip gönderecek. Ve oylama tamam. (Sistem daha da geliştirilebilir Seçmenin Tc kimlik kartını direk oylayacağı kabindeki bilgisayara okutma ve oylama vb…)

Bu sayede tek tek oy sayma derdi olmaz bilgisayar veri tabanına kayıt eder ve otomatik sayar oyları, kişi istediği zaman E-devlete girerek verdiği oyu görebilir. Herkesin 1 tc kimlik numarası olduğu için oy çalınma derdi olmaz. Kimse fazla oy veremez. Geçersiz oy kullanımı olmaz! Mühürlü mühürsüz oy derdi de olmaz!


Saygılar.
Kürşat ve Fakir Yazar.



Çevrimiçi Oy Sistemine Niye Geçmiyoruz?” için 4 yorum

  • 8 Haziran 2018 08:06 Fakir Cevapla

    Biraz Kürşat’dan biraz’da benden bir şeyler eklenince güzel bir yazı çıktı ortaya. Yazı düşüncesi ve fikri için kürşat’a teşekkürler.

  • 8 Haziran 2018 08:18 Recep Hilmi TUFAN Cevapla

    O seviyeye geçebilmemiz için ülkece 40 fırın ekmek yememiz lâzım…

  • 8 Haziran 2018 16:00 onur Cevapla

    Sadece Türkiye’de değil dünyada da bu sisteme geçmek kolay değil. Fiziki oy sisteminde bir şekilde oyları koruyabilirsin. Ancak sanal alemde bu iş biraz daha zor olur. Hackerlar, iktidarlar bu olayı çok kolay bir şekilde lehlerine çevirebilirler. O yüzden gündeme bile gelmemesi lazım..

    • 8 Haziran 2018 16:02 Fakir Cevapla

      Yazıda anlattığım şekilde olabilir onur biraz daha geliştirilebilir.

Cevap Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


Tavsiye Yazılar
Ailenin Önemi

Aile kavramı tüm insanlar için evrenseldir ve kutsal bir öneme sahiptir. To …