Kitap Okumanız İçin Nedenler

Hayatınızda iyi bir kitap okursanız bile, okumanın ne kadar faydalı ve size neler katacağını anlayabilirsiniz. Kitap okumak size eşsiz bir zevk verecektir. Okumanın paha biçilemez bir etkinlik olduğu konusunda  hiç kuşku yokken, maalesef çoğu kişi okuma alışkanlığı edinmemiştir. Bu durumun da başlıca nedenlerinden birisi teknolojinin hızla gelişmesidir. Ancak, çoğu insanın bilmediği şey, okumamın ne kadar faydalı olduğudur.

Kitap okumak için bir neden arıyorsanız eminim aşağıdaki nedenlerden en az birisi sizi kitap okumaya ikna edecektir:

Kitap Okumanın Birçok Faydası Vardır
Kitap Okumanın Birçok Faydası Vardır

Maddeler ile Kitap Okumanın Faydaları

Kitap okumanın Nedenlerini madde madde ufak başlıklar halinde açıkladık sizlere;

  • Bilgi verir. Kitap okumamızın en büyük sebeplerinden biri bilgi edinmektir. Kitaplar zengin bir bilgi kaynağıdır.  Çeşitli konularda kitaplar okumak bilgi verir ve konuyla ilgili derinliği artırır.
  • Beynini geliştirir. Çalışmalar, okunmanın beyinde güçlü olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Zihinsel olarak uyarılarak, demans ve Alzheimer gibi birçok hastalığı önleyebilirsiniz.
  • Stresi azaltır. Okuma, vücut üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir. Bir kitap okumak, bir yürüyüşe çıkmaktan ya da müzik dinlemekten daha fazla rahatlatmayı sağlayabilir.
  • Belleği geliştirir. Her kitap okuduğunuzda, kitabın, karakterlerin arka planlarının, tarihlerinin, kişiliklerinin, alt parsellerinin ve çok daha fazlasının ayarlarını hatırlamanız gerekir. Beyniniz bütün bunları hatırlamayı öğrendikçe, hafızanız daha iyi olur.
  • Hayal gücünü artırır. Ne kadar çok okursanız, o kadar yaratıcı olursunuz. Bir kurgu kitabını okuduğunda, seni başka bir dünyaya götürür. Yeni dünyada, hayal gücünüz, kendi aklınızdaki şeyleri görmeye çalışırken en iyi şekilde çalışır.
  • Eleştirel düşünme becerilerini geliştirir. Kitap okumalarının temel faydalarından biri, eleştirel düşünme becerilerini geliştirme yeteneğidir. Örneğin, bir gizem romanı okumak aklınızı keskinleştirir. Kritik düşünme becerileri, önemli gündelik kararlar vermede çok önemlidir. Okuma, bireyin bilgiyi televizyonun izleyemeyeceği bir şekilde düşünmesini ve işlemesini gerektirir.
  • Kelime hazinesi oluşturur. Okuma, kelime dağarcığınızı geliştirir ve dile hakim olur. Okuduğunuz gibi, yeni kelimeler, deyimler, yeni kelimeler ve yazma stilleri ile karşılaşırsınız.
  • Yazma becerilerini geliştirir. İyi yazılmış bir kitabı okumak, daha iyi bir yazar olma becerinizi etkiler. Birçok başarılı yazar, başkalarının eserlerini okuyarak uzmanlıklarını kazanmıştır. Yani, daha iyi bir yazar olmak istiyorsanız, önceki ustalardan öğrenerek başlayın.
  • İletişim becerilerini geliştirir. Kelime bilginizi ve yazma becerilerinizi geliştirmek, iletişim becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olur. Okudukça ve yazdıkça, ne kadar iyi iletişim kurarsınız. İletişim kurma yeteneğinizi arttırmak, ilişkilerinizi geliştirir ve hatta sizi daha iyi bir çalışan veya öğrenci yapar.
  • Odak ve konsantrasyonu geliştirir. Yoğun yaşam tarzlarımızda, her gün farklı görevler üstlendikçe her gün farklı yönlere dikkat çekiyoruz. Örneğin, bir görev üzerinde çalışmak, Skype aracılığıyla insanlarla sohbet etmek, e-postaları kontrol etmek, Facebook’a göz kulak olmak ve iş arkadaşlarınızla iletişim kurmak arasında zamanınızı ayırmanızın bir yolunu bulabilirsiniz. Tüm bu çoklu görevler, yüksek stres seviyesine ve düşük üretkenliğe yol açabilir. Bir kitap okurken, tüm dikkatiniz okuduğunuz şeye odaklanır. Bu konsantrasyonunuzu ve odağınızı geliştirir. Günde en az 20 dakika kitap okuyun ve ne kadar odaklanacağınıza şaşıracaksınız.
  • Verimli bir hobi. Kitap okumak bizi meşgul ediyor. Aynı zamanda zamanın verimli kullanılmasını da sağlar. Bu sadece endişelerden kurtulmamıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda zihnimizi monotonluğa da yönlendirir. Kitaplar mükemmel rekreasyon kaynaklarıdır.
  • Motivasyon. Hayat zorluklarla doludur. Farklı aşamalardan farklı olarak ilerlerken, küçük bir motivasyon çok yardımcı olabilir. Yaşam deneyimleriyle ilgili ilham verici kitapların okunması hayatımızı değiştirebilir. İyi bir kitabı okumak, böyle bir otobiyografi sizi cesaretlendirir ve ayrıca kişisel hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak ipuçlarını da öğrenir. Temel olarak, daha iyi bir koca, eş, kız, oğul, anne, baba ya da hatta çalışan olmak için ilham alırsınız.
  •  Taşınabilir eğlence. Kitaplar taşınabilir ve hafiftir. Çok fazla yer kaplayan hantal bilgisayarlar ve oyunlar gibi değiller. Bir kitapla, çantanıza koyabilirsiniz ve her yere kolayca taşıyabilirsiniz. Her yerde, seyahat ederken bir uçakta, uyumadan önce yatağınızda, rahatlarken, hatta tatilinizde bile bir gölgede okuyabilirsiniz.
  • Daha iyi uyumana yardımcı olur. Kötü uyku, düşük üretkenliğe yol açar. Bu nedenle, birçok uzman aklınızı yatıştırmak ve böylece daha iyi uyumak için uyumadan önce düzenli stres azaltma rutini oluşturmanızı tavsiye eder. Kitap okumak, yatmadan önce kendinizi sakinleştirmenin en iyi yollarından biridir.
  • Yaratıcılığı artırır. Okumak ve televizyon seyretmek arasındaki en büyük fark, okunmanın yaratıcılığınızı ortaya çıkaracak bir alan sağlamasıdır. Ne kadar çok okursanız, yeni şeyler öğrenirsiniz. Yeni düşünceler her zaman yeni ve daha iyi yollarla hayatı yeniden keşfetmek için zihnimizi uzatır. Dünyayı farklı bir şekilde görmeye başlıyoruz ve bu şekilde yeni yaratıcı çözümler buluyoruz.
  • Seçim yapabileceğiniz birçok seçenek var. Okumak için pek çok harika kitap var, bunların hepsini bir ömür boyu bitirmeyeceksin. Kitaplar yüzyıllar boyunca yazılmış, şu anda bir kişi bir kitap yazıyor ve gelecekte kitaplara hala yazılacak. Size ilham verecek bir şey arıyorsanız, sizi güldürecek ya da yeni bir beceri kazanacak bir şey olsun, bunun için sayısız kitap var. İhtiyacın olan tek şey biraz zaman ayırmak ve okumak için birini seçmektir.
  • Ahlak geliştirir. Kitaplar kötü fikirlerle iyi fikirleri daha iyi ayırt etmemize yardımcı olur. Bir kitabı okumak, hayata ve karşılaştığımız problemlere farklı yaklaşımlar hakkında bilgi edinmemizi sağlar. Bunu yaparak geçmişte neyin işe yaradığını ve neyin işe yaramadığını ayırt etmek için bir fırsat elde edersiniz. Temel olarak, hayatta daha iyi kararlar almayı öğrenirsiniz.
  • Kitaplar filmlerden daha iyidir. Pek çok film kitaplardan uyarlanmıştır. Fakat bir kitap okursanız ve filmini izlerseniz, kitabın filmden 100 kat daha iyi olduğunu kabul edersiniz. Her zaman bir karakterin düşündüğü gibi, bir filmin asla yakalayamayacağı eşsiz bir parça vardır.
  • Para biriktirmenizi sağlarlar. Ucuz olmanın yanı sıra kitap okuyarak çok para kazanacaksınız. Kitaplar ne elektriğe ihtiyaç duyarlar ne de herhangi bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Sadece yeni beceriler öğrenmekle kalmaz, aynı zamanda kendinizi çok fazla masraftan kurtulursunuz.

Fakir Yazar’a göre; En önemlisi de yıllardır okuduğun kitaplardan elde ettiğin bilgiler ile ortaya bir şeyler koyup sen öldükten sonra insanların seni hatırlayacağı saygı duyacağı bir insan olmak. Sakın ha sakın şöyle düşünmeyin o kadar kitap okudum ancak ben öldükten sonra o kadar bilgi ne işe yarayacak? Böyle düşünenler var ne yazık ki… Kitap okuyan ve okumayan arasında dağlar kadar fark var düşünce yapısı olaylara bakışı ve kültürel olarak.

Okuyun, geriye insanların yıllar sonra sizi hatırlayacağı bir şeyler bırakmak için Okuyun!

Saygılar.
Fakir Yazar ve Kürşat.



Kitap Okumanız İçin Nedenler” için 1 yorum

  • 15 Mart 2018 18:32 Mücahit DOĞAN Cevapla

    Kesinlikle katılıyorum, kitap okumak insanı birçok açıdan geliştiren faydalı bir uğraş. Her kitap insana farklı bir dünyanın kapılarını açıyor, her yazarın hayatı ve tecrübesi kitaplara yansıyor, biz de kitapları okuyarak birçok bilgi edinebiliyoruz. Ben de kitap okumayı çok seven biri olarak bunu alışkanlık haline getirmeyi öneriyorum 🙂

Cevap Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


Tavsiye Yazılar
Kahve ve Sağlık

Kahve'nin tarihi sağlığa yararları ve insan bedenine olan etkisi hakkında b …