Korkularınızı Nasıl Yenebilirsiniz?

Bazen hepimiz bir şeylerden korkarız. Korku, potansiyel olarak tehlikeli durumlara karşı sizi uyararak güvende olmanızı sağlayabilir. Bununla birlikte, korkularınızın günlük hayatınızı olumsuz etkilediği durumlar da vardır. Neyse ki korkularınızı ele almak ve üzerinizdeki etkisini en aza indirmek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Korkularınızın üstesinden gelebilmek için öncelikle yüksek sesle korkunuzu kendinize itiraf edin ve size nasıl hissettirdiğini söyleyin. Korkularınızla yüzleştiğinizde korkarsanız öncelikle uzun ve derin bir nefes alın ve vücudunuzdaki tüm kasları gevşeterek rahatlamaya çalışın.

Daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız da yazının devamını okumaya devam edebilirsiniz.

Korkularınızı Fark Edin

Korkularınızın Ne zaman Ortaya Çıktığını Fark Edin!

Korkmak normal bir şeydir. İlk kez bisiklet sürdüğünüzde veya yeni bir işe başladığınızda korku yaşayabilirsiniz. Ancak, korkular hayatınızı kötü yönde etkilemeye başladığında  bir sorun haline gelirler. Korkularınız çok fazla hissedilirse, yoğun bir kaygı veya sinirlilik hali yaşayabilirsiniz. Korkularınızın, hayatınızı ne kadar etkilediğini fark etmeniz gerekiyor.

Korkularınızın Zamanını Fark Edin
Korkularınızın Zamanını Fark Edin

Korku Belirtilerini Anlayın!

Korkular genellikle, durumları (halkın konuşma veya el kaldırma korkusu), hayvanları (yılan veya örümcek korkusu), kan, enjeksiyonlar vb. içerebilen fobiler olarak ortaya çıkar. Korku duyduğunuzda, fizyolojik, zihinsel ve duygusal tepkiler meydana gelirse bazı belirtiler görülebilir:

  • Kalp atışında hızlanma,
  • Solunumda zorlanma,
  • Baş dönmesi,
  • Terleme,
  • Kaygı ve panik,
  • Bayılacağını hissetmek,
  • Kaçma düşüncesi

Herhangi Bir Travmatik Olayı Düşünün!

Bir araba kazası geçirdiyseniz, araba kullanma konusunda korkular yaşayabilirsiniz. Ya da belki de eve doğru yürüdüğünüz için soyuldunuz ve eve dönme düşüncesi tekrar panik yaratıyordur. Kısacası, korkuların gelişmesi için birçok farklı yöntem vardır. Ve bunlardan kaçınmak istemeniz de doğal bir şeydir. Ama buradaki en önemli şey korkunun varlığını kabul etmeniz ve bu durumu ele almanız gerektiğidir.

Travmatik Bir Olay Düşünün
Travmatik Bir Olay Düşünün

Korkunuzun Kaynağı Geçmişinizden Olabilir!

Yılanlar hakkında yoğun korkunuz olabilir ama nedenini bilmiyorsunuzdur. Bazı araştırmalara göre de korkular, ebeveynlerden genetik olarak çocuklara geçebilmektedir. Diğer bir araştırmaya göre de çocuklar, çevreyi gözlemleyerek kendi korkularını geliştirebilirler. Kısacası yetişkinken korktuğunuz herhangi bir şey çocukken yaşadığınız bir olaydan hatta ebeveynlerinizin yaşadığı bir olaydan kaynaklı olabilir.

Korkularınızın Var Olup Olmadığının Farkında Olun!

Korku, her ne kadar olumsuz bakılan bir durum olsa da yaşamlarımızı uzatan bir şeydir. Bir uçurumun kenarına doğru yürür ve aniden korku hisseder misin?  Bu adaptif korkudur ve “Bu tehlikeli olabilir ve hayatınıza mal olabilir” demektedir. Korkunun iyi olabileceğini ve sahip olduğu olumlu ve koruyucu rolü kabul etmeliyiz.

Korkularınızın Var Olup Olmadığını Düşünün
Korkularınızın Var Olup Olmadığını Düşünün

Korku İle Etkileşime Geçin!

Özel Korkularınızı Kabul Edin!

Korkularınızı görmezden gelerek ya da reddederek sadece kendinizi kandırabilirsiniz. Duygularınıza sahip çıkarak, durum üzerinde kontrolü ele geçirmenin ilk adımını atmış olursunuz. Öncelikle korkularınızı itiraf edin. Bazen korku kendini derhal, açıkça ifade eder ve diğer zamanlarda zihninizin arkasında gizlenen bu endişeli duyguları adlandırmak daha zordur. Korkunun yüzeye çıkmasına izin verin. Son olarak asla korkularınızı yargılamayın.

Tetikleyicilerinizi Anlayın!

Korkunuzu tetikleyen her şeyi anlayın. Korkularını ne kadar çok anlayabilirseniz, hayatınız o kadar iyi olacaktır.

Tetikleyicilerinizi Anlayın
Tetikleyicilerinizi Anlayın

İstediğiniz Sonucu Hayal Edin!

Artık korkunuzu daha iyi anladığınıza göre, tam olarak neyi değiştirmek istediğinizi düşünün. Korku olmadan yaşamı deneyimlediğinizi düşünün. Şu an nasıl hissediyorsunuz? Korkunuz yükseklikse, kendinizi zorlu bir yürüyüşte hayal edin. Başarı hissi ile bağlantı kurun. Eğer korkunuz örümcek ise, bir örümcek gördüğünüzü ve korkmadığınızı hayal edin.

Korku İle Uğraşmaya Çalışın!

Duygularınızı etiketleme gücü, kendini anlama ve duygusal zeka için faydalıdır. Aynı zamanda korkuyla meşgul olmanın ve korkularınızı dile getirmenin, korkuları aşmanıza ve duyguları düzenlemenize yardımcı olacak inanılmaz güce sahip olduğu anlaşılmaktadır. Araştırmacılar örümcek korkusu olan bireyleri örümceklere maruz bıraktılar ve katılımcılar sonraki hafta farklı bir örümceğe maruz kaldıklarında daha az korkuyla karşılık verdiler.

Korkunuzun Üzerine Gidin
Korkunuzun Üzerine Gidin

Korkularınızın üzerine gidin derken de yukarıdaki fotoğrafta ki gibi yapmayın. 😀

Saygılar.
Fakir Yazar Kürşat.



Cevap Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


Tavsiye Yazılar
Ailenin Önemi

Aile kavramı tüm insanlar için evrenseldir ve kutsal bir öneme sahiptir. To …