Nazar ve Nazar Değmesi Nedir?

Nazara inanmayan var mıdır bilmiyorum. Ancak benim nazara olan inancım çok fazla olmakta birlikte, sürekli nazara gelen biriyim. Nazar nedir ve nazar değmesi nedir sorusuna cevaplar arıyorsanız yazıyı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki nazar olgusu binlerce yıl öncesine dayanan bir inançtır. Sözlükte bakmak, imrenerek bakmak ve olumsuz düşüncelerle bakmak gibi manalara gelen nazara dair inançlar oldukça eskidir. Nazar sadece insanlar için geçerli olan bir olgu değildir. Bitkiler ve hayvanlarda da geçerli olabilen negatif bir frekanstır.

Nazar değmesi göz vasıtasıyla yayılan negatif bir enerjidir. ‘’Elem tere fiş, kem gözlere şiş’’ derler büyüklerimiz. Aslında bu sözden kasıt uğursuz ve kem gözlerdeki nazardan korunmaktır. ‘’Bugün çok güzel görünüyorsun’’ ya da ‘’Kolyen ne kadar güzelmiş’’ gibi sözler duyduğunuzda sizin ya da bardağın başına negatif bir olay gelmesi nazarın sonucudur. Güncel yaşantımızda buna benzer nice durumla karşılaşabiliriz. Hatta bu tarz sözleri söyleyen belirli kişilerin nazarından da korkulur. Halk arasında nazar gücü yüksek görülen kişilerden bazıları; mavi gözlüler, gözleri şaşı olanlar ve dişleri seyrek olanlardır.

Nazar Değmesi
Nazar Nedir?

Nazara Neden Olan Etkenler

Nazara neden olan temel etken içsel enerji yoğunlaşmasıdır. Nazarla birlikte ilginin tek bir noktaya odaklanması durumu ortaya çıkmaktadır. Peki nazara neden olan etkenler nelerdir? İşte nazarı çeken durumlardan bazıları;

  • Güzellik ya da yakışıklılık
  • Dikkat çeken yüz hatlarına sahip olmak
  • Yeni nişanlı ya da yeni evli çiftler
  • Yeni doğan bebekler
  • İş hayatında başarılı kişiler
  • Başarılı öğrenciler
  • Becerileri ile ilgi çeken kişiler
  • Kıskançlık ve çekememezlik durumları

Olumlu Etkenler

Nazar her daim kötü niyetle gelişen bir durum değildir. Kimi zaman istemeden dahi nazara sebep olunabilir. Hatta öyle bir olgudur ki; çoğu zaman kişinin kendine bile nazarı değebilmektedir. Çocuğa en fazla anne ve babasının nazarının değdiğini biliyor muydunuz mesela? Nazara neden olan olumlu etkenlere ufak bir örnek verelim;

Çok sevdiğiniz birinin bebeği doğdu ve yeni doğan bebek ziyaretine gideceksiniz. Hayalinizde bir bebek profili çizdiniz ve ziyarete gittiniz. Bebeği gördüğünüzde hayal ettiğinizden daha güzel ve sevimli bir görünümle karşılaştınız. Haliyle hem şaşırıp, hem de gıptayla baktınız. Aslında burada niyetiniz kötü olmasa bile bebeğe istemeden de olsa nazarınız değebilmektedir.

Olumsuz Etkenler

Kimi zaman nazara neden olan negatif enerji yaydığımızın farkına bile varmayız. Yakın arkadaşınızın boynunda gördüğünüz kolyeyi içten içe çok beğendiniz. Hatta belki de eşi ya da sevgilisinden gelen bu şık hediyeye imrendiniz. İşte tam da bu noktada içsel olarak nazara neden olan etkenler arasından olumsuz bir enerjiyi yaydınız. Aradan birkaç gün geçer ve arkadaşınız kolyesinin kırıldığını ya da kaybolduğunu söyler. Buna benzer olumsuz etkenlerin günlük yaşamda nazara sıkça yol açtığı görülmektedir.

Nazar Değmesi Nasıl Anlaşılır?

‘’Nazara mı geldim acaba’’, ‘’Nazara geldin sen’’ gibi sözleri sıkça kullanır ya da duyarız. Aslında nazar herkeste farklı şekillerde kendini göstermektedir. Özellikle ruhsal hassasiyeti yoğun olan kişiler nazara geldiğini hemen anlamaktadır. Nazar değmesi konusunda kendini gösteren bazı belirtiler vardır. Sebebi bilinmeyen gerginlik, uykusuzluk, enerji düşüklüğü, denge kaybı, kekeleme, kulak çınlaması, sürekli sıkıntı hali, ciltte oluşan sivilce, çıban ya da çeşitli ağrılar nazar değdiğini gösteren bazı belirtilerdir.

Nazar konusunda gerçekçi olmak gerekirse bazı durumlarda kişilerin her şeyi nazara bağlayarak gerçeklerden kaçmaya çalışması gibi bir çaba da ortaya çıkabilmektedir. Örneğin; kimi ev kadınlarının tabak dahi kırılsa ‘’Nazara geldik’’ sözünü kullanması her beceriksizliğini nazarla taçlandırması bu durumun bir örneğidir. Nazardan korunmak için bol bol nazar duası okumanızı, eğer aşırı nazar durumu söz konusu ise üzerinizde nazar duası taşımanızı, bulunduğunuz ortamı tütsü, üzerlik gibi kokularla arındırmanızı tavsiye ederim.

Saygılarımla.
Glsm.



Nazar ve Nazar Değmesi Nedir?” için 1 yorum

  • 10 Mart 2019 15:50 Kenar Yazarı Cevapla

    Nazar benzeri etkileşimler, fizik ile bile kanıtlanabilir konulardır. Fizikte negatif enerji olarak değerlendirilir. Dini olarak da Nas ve Felak duaları görünen görünmeyen kötülüklerin olduğuna işaret etmektedir. Sadece nazar boncuğunu dini bir şeymiş gibi sanmak yanlıştır. Eskiden gelme bir alışkanlıktır. Bir şeye bakan kişiyi o şey üzerine asılan renkli ve gösterişli bir cisim ile kötü enerjiyi ona çevirmek gibi bir işe yarar. Dinen koruyuculuğu yoktur. Sap ile samanı birbirine karıştırmamak gerekir 🙂
    Benim yorumlemem bu kadar. Hadi hayırlı işler 🙂

Cevap Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


Tavsiye Yazılar
Kahve ve Sağlık

Kahve'nin tarihi sağlığa yararları ve insan bedenine olan etkisi hakkında b …