Plastikler; Okyanuslar ve Denizlerin Düşmanı

Okyanuslar ve denizler, bize ihtiyacımız olan her şeyi sağlar: Gıda, oksijen, ilham ve birçok iş imkanı. Ayrıca iklimi de düzenlerler. Hayati önemine rağmen, şu anda okyanuslarımızı ve denizlerimizi muazzam bir çöplüğe dönüştürmüş durumdayız. Geçen her dakika da bu çöplük büyümeye devam etmektedir. Buradaki iyi olan tek şey, bu sorunun istenildiği takdirde çözülebilecek olmasıdır. Plastikler, Okyanuslar ve Denizlerin Düşmanı.

Norveç’e bağlı Sotra Adası’nda karaya vuran bir balinanın midesinde 30 plastik torbanın yanında birçok da plastik madde bulunmuştur. Maalesef bu sorunlar yeni değil. Okyanustaki plastik kirliliği araştırmacılar tarafından 1970’li yıllara kadar belgelendi. 2017 yılındaysa bu sorun ciddiye alınmaya başlandı. Plastik problemi, artık dünyanın her köşesindeki plajlarda gözlemlenebilecek kadar büyük. Her yıl yaklaşık 8 milyon ton plastik, okyanuslara ve denizlere atılıyor.  Bir zamanlar övülen ürün, dünyadaki en hızlı büyüyen çevresel sorunlardan biri haline geldi. 8 milyon ton plastik, neredeyse İspanya ve Birleşik Krallık’ın tüm nüfusunun ağırlığına eşittir. Bugünün plastik kullanımı ve yeterli atık yönetiminin olmaması halinde rakamın 2050 yılına kadar dakikada 60 tona yükseleceği tahmin edilmektedir.

Plastik, Okyanuslardaki Canlıları da Tehdit Etmektedir
Plastik, Okyanuslardaki Canlıları da Tehdit Etmektedir

Bu Çevre Sorununu Çözebilecek 8 Temel Adım

  • Plastik Bağımlılığımızı Azaltmalıyız

Pipetler, plastik torbalar, ambalajlar, plastik bardaklar, tabaklar ve çatal bıçak takımları gibi tek kullanımlık plastik ürünleri inanılmaz bir miktarda kullanıyoruz. Bu duruma bir son vermeliyiz. Giderek artan sayıda birçok ülke, artık tek kullanımlık plastik ve plastik poşetlere yasaklama getirmiş ya da plastik tüketimi ve atıkları azaltmak için somut hedefler koymuştur. Bu çaba, küresel plastik tüketiminin azalması için ölçeklendirilmelidir. Bu ürünleri kullanmayı bırakarak, bireysel olarak üzerinize düşeni yapabilirsiniz.

Plastik Bağımlılığımızı Azaltmalıyız
Plastik Bağımlılığımızı Azaltmalıyız
  • Artan Plastik Üreticisi Sorunu

Geçtiğimiz 50 yılda, dünya plastik üretimi ikiye katlandı ve önde gelen plastik üreticileri, önümüzdeki beş yıl içinde üretimi yaklaşık üçte bir oranında artırmayı planlıyorlar. 1974 yılında, kişi başına düşen plastik tüketimi 2 kg’dı. Bugün, bu 43 kg’a yükseldi. Bu durum, dünyayı yanlış yöne çekiyor. Bunun yerine, parçalanamayan plastiklere alternatifler geliştirilmelidir. Büyük plastik atıklardan sorumlu olan endüstriler, atıkların ve kırık plastik ekipmanların ele alınması, toplanması ve yeniden kullanılmasıyla ilgili yeni hedefler belirlemelilerdir.

  • Kirletici Plastikler Üzerindeki Ücret ve Vergileri Artmalı

Bugün kullanılan plastiklerin çoğu petrolden üretilmiştir ve kirlilik kaynağıdır. Örnek olarak, Norveç’te plastiğin sadece yüzde 0,5’i yenilenebilirdir. Buna rağmen, fosil plastik, yenilenebilir plastiğe göre daha ucuz olduğu için tercih edilmektedir. Hükümetler, kirletici plastikler üzerinde vergi ya da ücret uygulanmasını araştırmalıdır. Ücretler değiştirilmelidir, böylece geri dönüştürülmüş plastik fosilden daha ucuz olur.

  • Sorunun En Yüksek Olduğu Yerlerde Atık Yönetimi Artırılmalı

Plastik atıkların büyük kısmı gelişmekte olan ülkelerden geliyor. Hızlı nüfus artışı ve şişkin bir orta sınıf, plastik tüketiminin plastik atığın üstesinden gelme kapasitesinden daha hızlı artması anlamına gelir ve bu nedenle fazlalığın çoğu denize gider. Çin ve Endonezya, en fazla plastik atık üreten ülkeler arasındadır. Çözümün bir parçası olarak atık yönetimi ve geri dönüşüm altyapısını geliştirmek için uluslararası bir yardım programı oluşturulmalıdır.

Plastikte Geri Dönüşüm Şart
Plastikte Geri Dönüşüm Şart
  • Haritalama, Gözetleme ve Araştırma Artırılmalı

Plastik sorunu hakkında hala bilmediğimiz çok şey var. Araştırmacılar plastiğin yüzde 70’inden fazlasının deniz tabanında olduğunu belirtmektedir. Zamanla, küçük parçacıklara ayrılıyor, ama bu malzemeye ne olduğunu veya nasıl kurtulacağımızı bilmiyoruz. Haritalama ve izleme çabalarının yanı sıra olumsuz etkilerle ilgili araştırmalar da güçlendirilmelidir. Bu doğrultuda önemli bir girişim , plastik üzerinde özel bir çaba da dahil olmak üzere, okyanusun en büyük zorluklarını çözmeyi amaçlayan dünyanın en büyük araştırma ve keşif gemisi olan REV‘dir.

Dünyanın En Büyük ve Gelişmiş Keşif Gemisi REV
Dünyanın En Büyük ve Gelişmiş Keşif Gemisi REV
  • Plastik Atıkların Denize Akmasını Durdurun

Okyanustaki plastiğin yaklaşık yüzde 80’inin arazide faaliyetlerden ve endüstriden geldiği şüpheleniliyor. Bu, araba lastikleri, teknik spor malzemeleri ve polar kıyafetlerden sigara izmaritlerine ve pamuk tomurcuklarına kadar her şeyi içerebilir. Herkes çözüme katkıda bulunabilir ve katkıda bulunmalıdır. Örneğin, temizlik işlemlerine katılabilir, kendi plastik tüketiminizi azaltabilir ve elbette her zaman yol boyunca bulacağınız çöpleri toplayabilirsiniz.

  • Temizlik İçin Artan Fonlar

Plastik sorunu çözmek için, sorunun en büyük olduğu alanlarda eylem ve temizlik işlemlerinin yapılmasını sağlamalıyız. Ancak, işlerin çoğu mali kaynakların yetersizliği nedeniyle engelleniyor. Küresel bir okyanus fonu oluşturarak, atık yönetimi ve deniz alanlarının gündemde toplanmasıyla, hedefimize doğru bir adım daha yaklaşacağız: okyanusta plastik ve deniz kirliliği olmayan bir gelecek.

Not: Bütün yazıyı okuyup da hala durumun ne derece kötü olduğunu anlamadıysanız 2016 yılında çıkan A Plastic Ocean adlı belgeseli izlemenizi tavsiye ederim.

Saygılar.
Kürşat



Plastikler; Okyanuslar ve Denizlerin Düşmanı” için 1 yorum

  • 15 Haziran 2018 03:52 Fatih türkmen Cevapla

    Büyük deniz canlılarının midelerinden plastik madeler çıkıyor bir belgeselde izlemiştim ölüsü kıyıya vurmuş bir balinanın midesi plastik doluydu hatta deniz kuşlarının. İnsanlar kendilerinden baskalarini dusunmeyen katiller.

Cevap Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


Tavsiye Yazılar
Kahve ve Sağlık

Kahve'nin tarihi sağlığa yararları ve insan bedenine olan etkisi hakkında b …